Publicat 29/1/2019 13:30:14 +01:00CET

Quim Torra assegura que buscarà més diners per al sector de la cultura: "El meu compromís és absolut"

El pte.Q.Torra i la consellera L.Borrs reben als XI Premis Gaudí de cinema ca
EUROPA PRESS

Passola: "No hi ha hagut cap Govern que hagi prioritzat la cultura"

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha comproms aquest dimarts a buscar més fons econmics per al sector de la cultura a Catalunya, com ha dit en la recepció dels guanyadors dels XI Premis Gaudí de cinema catal: "El meu compromís és absolut".

Durant el seu discurs al Palau de la Generalitat, ha respost a les peticions de la presidenta de l'Acadmia del Cinema Catal, Isona Passola, i de la consellera de Cultura, Laura Borrs, sobre la necessitat de dotar amb més recursos l'mbit cultural.

"Teniu raó: són reivindicacions raonables i legítimes", ha dit el president, que ha allegat que la indústria audiovisual catalana ajuda a construir un territori edificat sobre els fonaments de la cultura i la llibertat dels creadors.

"El meu compromís és absolut. Ens hi posarem amb tot. Esperem poder aconseguir-ho, també amb la taxa audiovisual", i ha afegit que mirar d'esgotar diferents vies per aconseguir-ho.

"Construir el país que somiem sobre la llibertat, la cultura i el talent" té a veure amb el que representa el món del cinema, ha dit, i ha assegurat que aspira a sumar més recursos també per als mbits de la salut i l'educació.

LAURA BORRS

La consellera Laura Borrs ha demanat més recursos per a la cultura, i ha assegurat que el president coneix de primera m la seva "petició continuada".

"El cinema ens ajuda a mirar el món i a entendre'l", ha defensat, en parafrasejar l'escriptor Joan Brossa, el centenari del qual es commemora aquest any.

Quan la presidenta de l'Acadmia del Cinema Catal, Isona Passola, va demanar en la gala dels Gaudí més recursos, Borrs va aplaudir rpidament: "Vaig ser la primera que vaig aplaudir. El president és conscient de com ho demano, ho reivindico i ho exigeixo".

Ha parlat de la situació de "raquitisme econmic" que viu la cultura, i ha demanat sobirania audiovisual, de la mateixa manera que demana sobirania patrimonial.

ISONA PASSOLA

Passola ha lamentat que "no hi ha hagut cap Govern de la Generalitat que hagi prioritzat la cultura", i ha advertit dels riscos de deixar-la caure.

"De la mateixa manera que els metges han aguantat la sanitat del país, no sabeu quant han aguantat els professionals de l'audiovisual", i ha subratllat l'eina impressionant que és el cinema, ha dit.

TAXA DEL CINEMA PER AL 2019

A més ha celebrat que en els pressupostos del 2019 es contempli la recuperació de la taxa del cinema, i ha demanat que "si no s'aproven, s'haurien de destinar igualment".

També ha reclamat una partida per a la Televisió de Catalunya (TVC) amb la finalitat de "seguir mantenint els fluxos per fer ficció" segons els estndards europeus.