Actualitzat 13/12/2018 17:26

La querella d'EP i Diari de Mallorca qualifica la interlocutòria del jutge "d'atac letal" per a la vida en democràcia

Considera que s'ha produït una conculcació del secret professional del periodista "absurda i insòlita"

MADRID, 13 des. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Europa Press, el Diari de Mallorca i els periodistes José Francisco Mestre i Blanca Pou han presentat aquest dijous una querella al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears contra el jutge d'Instrucció número 6 de Palma, Miguel Jesús Florit Mullet, que va ser qui va ordenar dimarts passat la confiscació de telèfons mòbils d'aquests professionals, l'escorcoll de les seves redaccions i l'aprehensió d'ordinadors i documentació d'Europa Press, en el marc d'una investigació relacionada amb el cas Cursach, amb l'objectiu de determinar l'origen d'una informació periodística.

La querella considera que la interlocutòria del jutge Florit constitueix "un atac letal a una de les normes essencials per al desenvolupament de la vida en democràcia" i que s'ha produït una conculcació del secret professional del periodista "absurda i insòlita".

L'acció penal es presenta pels delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili i contra l'exercici del dret al secret professional dels periodistes i es demana que la investigació s'ampliï a "les altres persones que siguin partícips dels fets", que han merescut la condemna majoritària de la professió periodística al nostre país.

A més, els querellants demanen al jutge i a la Policia Judicial "la immediata devolució als seus propietaris dels materials confiscats i la "immediata eliminació de qualsevol dada o còpia que se n'hagi extret, que s'hagi fet constar a qualsevol suport material o virtual, en paper o informàtic".

ABSURDA I INSÒLITA

Respecte al delicte de prevaricació, la querella defensa que la interlocutòria d'entrada i l'escorcoll i la confiscació de material periodístic constitueix "una arbitrària conculcació del dret al secret professional del periodista, absurda i insòlita, que resulta increïble que hagi pogut ser dictada per un integrant d'un Poder Judicial, com l'espanyol, que ha d'actuar en tot moment compromès amb el compliment de la Constitució i de la Llei i, molt especialment, amb ple respecte per les garanties essencials que permeten reconèixer un sistema legal com a plenament democràtic, entre les quals la llibertat de premsa es troba en primera línia".

Els advocats recorden, 40 anys després de l'entrada en vigor de la Constitució, que el dret al secret professional del periodista, que cobreix les diferents fonts de coneixement dels fets sobre els quals es projecta la seva feina, es troba reconegut per l'article 10.1 d) de la nostra Carta Magna, "el qual constitueix un pilar essencial del dret fonamental a la informació veraç en un Estat democràtic, dret fonamental que és no només del periodista i dels mitjans de difusió , "sinó que s'estableix en interès de la ciutadania".

Aquest dret es consagra a més a l'article 10 del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals i ve definit, "en el seu estàndard mínim i inexcusable de protecció per l'Estat, per la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre la matèria".

Es recorda a més que encara que el TEDH accepta la possible limitació del secret professional en casos excepcionals en els quals l'interès públic ho exigís, en la seva jurisprudència ha rebutjat que pogués existir una ingerència estatal en el dret per descobrir o desemmascarar els treballadors deslleials.

La querella assenyala que un breu i succint repàs de la jurisprudència europea sobre el dret al secret professional del periodista per subratllar que això "és més que suficient per situar la interlocutòria dictada pel magistrat querellat com un atac letal a una de les normes essencials per al desenvolupament de la vida en democràcia"

ACTE "GROLLERAMENT ANTIJURÍDIC"

A més es destaca que la interlocutòria del jutge Florit "és grollerament antijurídida i manca de justificació", perquè a més es dicta en un procés penal destinat a investigar l'autoria de filtracions de material reservat relatiu a una altra causa penal, el qual, per força es dirigeix contra les autoritats o els funcionaris públics i no contra els periodistes, que no són investigats, com expressament se'ls va advertir als agents.

Així, consideren els querellants que el jutge "ha mirat de burlar el secret professional disminuint-ne artificiosament el contingut mitjançant la seva reducció a un mer dret a rebutjar el testimoniatge, absolutament inútil per aconseguir la fi de la protecció de la norma constitucional" si els dispositius en els quals els periodistes introdueixen el seu material de feina poden ser escorcollats o confiscats.

Pel que fa a la inviolabilitat del domicili es considera conculcada "donada la grollera antijuricitat de l'entrada i l'escorcoll domiciliari" acordada en la interlocutòria dictada pel magistrat, que és lesiva del dret fonamental al secret del periodista.

A més, la concurrència del delicte és clara, "perquè s'ha impedit als periodistes requerits i als mitjans de comunicació afectats exercir el dret al secret professional mitjançant una entrada i un escorcoll i confiscació arbitrari, que viola el dret fonamental concernit en el seu nucli essencial".

FETS DENUNCIATS

El relat de fets denunciats part d'una interlocutòria dictada el darrer 11 de desembre en el marc de l'esbrinament d'un delicte de revelació de secrets en el qual el jutge Florit acorda l'entrada i escorcoll en les redaccions d'Europa Press a Balears i el Diari de Mallorca, així com el "bolcat i estudi" del contingut dels telèfons mòbils dels dos periodistes. En trobar-se l'assumpte sota secret de sumari, als periodistes únicament se'ls va lliurar un manament amb la part dispositiva d'aquesta interlocutòria, que no inclou la motivació de tan "onerosa" mesura.

Les diligències secretes, dirigides a esbrinar la revelació de secrets del cas Cursach, es van obrir arran de la publicació d'una notícia que portava per títol "La Policia acusa el Grup Cursach de defraudar 51 milions a Hisenda i 14 més a la Seguretat Social", difosa per Europa Press i Diari de Mallorca el 5 de juliol d'aquest any.

Després de reproduir íntegrament la resolució citada, la querella relata que el passat dimarts 11 de desembre diversos agents de la Policia Nacional es van presentar a la seu d'Europa Press a Palma de Mallorca, juntament amb la lletrada de l'administració de Justícia, per exigir l'entrega del material requerit en la citada resolució judicial.

Malgrat que se'ls va manifestar, en reiterades ocasions, que aquesta actuació violava el secret professional, en execució de la interlocutòria judicial es va confiscar del telèfon mòbil de la periodista Blanca Pou, juntament amb la seva targeta SIM i la seva targeta, dos ordinadors propietat de l'empresa, un pendrive de la periodista i diversa documentació en paper.

Així mateix, els citats agents li van exigir que els facilités les claus d'accés a aquest telèfon mòbil, la targeta SIM i la caixa forta d'Android del mateix, que aquesta periodista es va veure obligada a facilitar.

Pel que fa a el Diari de Mallorca, aquest mateix 11 de desembre es va requerir al periodista d'aquest periòdic José Francisco Mestre, també per agents de la Policia Nacional, l'entrega del seu telèfon mòbil i les seves claus de desbloquejo, després de convocar-li perquè acudís a la seu dels Jutjats.

Obtingut el seu propòsit, dos agents de la Policia es van desplaçar una mica més tard a la seu del Diari de Mallorca per sol·licitar l'entrega d'un ordinador. Arribats al lloc, la directora del diari els va manifestar que no es faria cap entrega voluntària de l'ordinador que buscaven, davant de la qual cosa els agents van manifestar que tornarien en un altre moment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés