Quatre policies nacionals diuen que uns mossos "camuflats" van alertar els concentrats d'un col·legi

Publicat 10/4/2019 13:30:22CET

MADRID, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

Quatre policies nacionals que van actuar a diversos collegis de Barcelona per impedir la celebració del referndum illegal de l'1 d'octubre del 2017 han descrit aquest dimecres en el judici pel procés que van sospitar que alguns Mossos d'Esquadra "camuflats" amb dispositius de radiotransmissió auriculars van alertar els ciutadans que hi havia en un centre de votació de l'arribada de les unitats policials perqu s'"organitzessin".

El primer a relatar aquest fet ha estat un inspector de la Comissaria General d'Informació que es va desplaar a Catalunya per coordinar la intervenció als collegis del districte de les Corts i Sabadell. Ha assenyalat que des del primer moment li va cridar l'atenció que als centres electorals sempre hi hagués congregada una "massa ingent" de persones, fins i tot després d'haver votat.

Va ser a l'Escola Pau Romeva de Barcelona en la qual es va comprovar que s'avisaven entre ells a "crits" que la Policia estava a punt d'arribar al centre per així poder-se organitzar i tancar el collegi per impedir l'actuació policial, ha dit. Els quatre testimonis han destacat que, a més, l'accés al carrer estava tallat per dos vehicles logotipats dels Mossos d'Esquadra.

Aix va provocar que la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) --antiavalots-- hagués d'accedir a la zona "en sentit contrari" i que una vintena de persones sortís de la "massa" i s'acostés a ells amb cascos de moto, cadenes, pals i passamuntanyes.

Segons han constatat davant del tribunal, a preguntes del fiscal Javier Zaragoza, els mateixos agents que anaven informant de la situació en la qual es trobava el collegi abans d'intervenir, se'n van anar cap a la part posterior quan un company els va posar "fora de perill" davant l'acostament dels concentrats.

TENIEN UNA "ACTITUD VIGILANT"

All, a la part de darrere del collegi Pau Romeva, van detectar dues persones "vestides amb roba convencional", que duien "mitjans de transmissió ocults", "botes tctiques", defensa extensible amagada i fins i tot "armes curtes". Els testimonis han apuntat que tenien una "actitud vigilant sobre el que passava i anaven comunicant".

Quan va acabar l'actuació al collegi, es van ficar rpidament dins d'un cotxe, la matrícula del qual es va comprovar que pertanyia a la Presidncia de la Generalitat de Catalunya, i "van sortir a perseguir" el comboi policial, han subratllat.

Per a l'inspector de la Policia el responsable de l'actuació d'aquest fet confirma les seves sospites que els Mossos d'Esquadra estaven "vigilant" els moviments de la Policia per avisar els concentrats. "Aquí hi ha el titular", ha advertit durant la seva declaració, una vegada ha concls el seu relat.

"EREN POLICIES", ADVERTEIX UN TESTIMONI

A preguntes de l'advocat Javier Melero, que defensa l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, dos dels testimonis no han volgut apuntar directament cap a la policia catalana. Un d'ells ha indicat que des de la seva posició no van poder apreciar a qui estaven informant aquestes dues persones a través dels 'pinganillos', encara que ha afegit que per la seva "experincia eren policies".

En l'interrogatori d'un altre dels testimonis, Melero s'ha referit a aquestes dues persones com a "mossos", a la qual cosa l'agent ha replicat que ell no els ha identificat en cap moment com a membres d'aquest cos.