Publicat 5/12/2019 16:40:33 +01:00CET

Quatre inspectors de la Policia Nacional van rebre ordres d'actuar l'1-O

La Policía en las cargas el día del referéndum
REUTERS

BARCELONA, 5 des. (EUROPA PRESS) -

Quatre inspectors de la Policia Nacional han declarat aquest dijous com a investigats al Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona, que porta la causa de les càrregues de l'1-O, i han explicat que van rebre ordres d'actuar cap a les 8 hores procedents d'un superior, al qual s'han referit amb l'indicatiu policial 'Marte'.

Fonts jurídiques han informat, en acabar les quatre declaracions, que el primer dels inspectors manava sobre els altres tres, que van ser "caps de nucli" l'1-O --cada agent forma part d'un equip, i els equips componen els grups, que alhora formen els nuclis, que agrupen entre 150 i 300 agents, aproximadament--.

Els inspectors que han declarat aquest dijous van actuar a l'Eixample de Barcelona i han explicat --en resposta a la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i el jutge-- que els agents es van aixecar a les 5.30 h i que cap a les 8 van rebre l'ordre de desplegar-se als punts de votació davant la presumpta inacció dels Mossos d'Esquadra.

Els policies, segons les fonts consultades, han assegurat que l'actuació dels agents es va fer d'acord amb principis de proporcionalitat davant una actitud "hostil" de les persones que van trobar als punts de votació, i que sobre el terreny feien peticions concretes a 'Marte'.

Fonts de diverses acusacions particulars i populars han detallat que els quatre inspectors han explicat que un o dos dies abans de l'1-O, la "superioritat" va impartir un brífing als agents en el qual es va transmetre que només actuarien en cas d'inacció dels Mossos.

Han afegit que el responsable d'aquest brífing va ser el cap de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP), també anomenat 'Marte', per la qual cosa les acusacions consideren que pot tractar-se del comissari principal José Miguel Ruiz Iguzquiza.

"CONTRADICCIÓ" DE NIETO

L'advocada Anaïs Franquesa --que exerceix l'acusació particular en representació dels ciutadans ferits-- ha declarat als periodistes que "hi ha una contradicció entre el que han manifestat els investigats d'aquest dijous i el que va dir el senyor José Antonio Nieto", qui va atestar al juny pel seu paper com a secretari d'estat de Seguretat durant l'1-O.

Nieto "va dir clarament que no hi havia hagut en cap moment una ordre concreta de començar a intervenir", ha assenyalat la lletrada membre d'Irídia, que ha ressaltat que els inspectors han expressat que van rebre una ordre d'inici.

"Van rebre una ordre d'inici de la superioritat. Quan se'ls ha preguntat quina superioritat, sí que han afirmat que era 'Marte', que era el cap de la Unitat d'Intervenció Policial", ha afirmat Franquesa, que ha conclòs que va haver-hi un responsable de l'ordre d'inici de l'actuació i que també va ordenar la retirada.

L'advocat Robert Sabata, que exerceix l'acusació popular en representació de l'Ajuntament de Barcelona, ha ressaltat que Nieto i el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos --coordinador del dispositiu policial-- "van dirigir tota la responsabilitat cap avall" i queda saber si els responsables de les càrregues van ser els caps de nucli o els seus superiors jeràrquics.

També ha criticat que existeixen imatges de tot l'operatiu policial però que no s'han entregat al jutge, i ha destacat que en la causa hi ha 50 policies nacionals investigats, per la qual cosa pot ser "el procés en què hi ha més policies en democràcia investigats a l'Estat espanyol".