Publicat 12/04/2015 13:17

Una quarta part dels compareixents a la comissió del frau no ha respost

Camacho comparece en la comisión del fraude del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

11 dels 42 compareixents que fins ara han estat citats a la comissió d'investigació del frau i la corrupció política al Parlament s'han negat a respondre a les preguntes que els han formulat els diputats.

D'entre aquests 11 compareixents --més d'una quarta part del total--, alguns sí que han formulat un discurs inicial en ocasions extens, però després de les seves paraules a manera d'obertura, han optat pel silenci davant de les qüestions dels parlamentaris.

Els arguments exposats per no donar explicacions han estat variats: uns han esgrimit que estan imputats, altres que ja han comparegut davant del jutge i les seves declaracions estan a "internet" i altres han decidit directament no acudir a la Cambra catalana.

Per recomanació dels seus advocats, els dos compareixents més esperats que no van respondre a les preguntes han estat l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona Marta Ferrusola.

El primer va al·legar que ja havia comparegut davant de la Cambra mesos abans pel mateix tema, i la segona es va acollir al seu dret de no declarar; tot i això, les seves intencions es van quedar a mitges, ja que algunes preguntes dels diputats els van indignar i van acabar per replicar algunes qüestions a manera de retret: "Catalunya no mereix això", va dir Ferrusola.

Per contra, sis dels set fills del matrimoni van parlar àmpliament i només va optar per no declarar Mireia Pujol, que fins i tot va renunciar a fer una intervenció inicial i es va limitar a escoltar les preguntes dels diputats amb la cara seriosa.

"EL SILENCI DE LA CARTOIXA"

L'argument més original el va donar Joan Anton Sánchez Carreté, que es va escudar que, per la seva condició d'assessor fiscal de l'expresident Pujol, tenia l'obligació d'obrar amb sigil i reserva per no perjudicar al seu client, i això passava per no dir res: "No tinc una altra alternativa que mantenir el silenci de la Cartoixa".

L'exsecretària de Jordi Pujol Ferrusola Cristina Isabel de Francisco Cotorruelo es va negar a respondre preguntes perquè ja ho havia fet davant del jutge, mentre que l'exdona, Mercè Gironès, es va negar a respondre davant dels parlamentaris i també davant de l'Audiència Nacional.

Qui va sorprendre als diputats va ser l'exsogre de Pujol Ferrussola, Ramon Gironès, que tampoc va parlar, però va trencar el seu silenci per felicitar als parlamentaris: "Els felicito a tots perquè m'han agradat molt però no puc parlar. M'hagués agradat molt poder parlar".

L'empresari i amic d'Oriol Pujol, Sergi Alsina, va parlar àmpliament en el seu torn inicial, però va rebutjar preguntes per la seva condició d'"imputat" en el cas de les ITV, el que li va valer les crítiques dels grups.

ABSÈNCIES

La llista d'aquests 11 compareixents que han optat pel silenci la tanquen el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz; el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas; i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ja han comunicat que no acudiran a la Cambra.

A la sessió del 7 d'abril, el president de la comissió, David Fernández (CUP), va instar als partits a reflexionar sobre una reforma del reglament del Parlament per evitar situacions que "entelen, enfosqueixen i frustren la qualitat democràtica que la societat reclama".

Fernández ha admès que no declarar és un dret que tenen els compareixents, però ha considerat que s'ha de dilucidar entre els casos en els quals no declaren perquè la seva situació judicial ho podria justificar i els que no.

Ha apuntat que, quan els compareixents no estan imputats, hauria de "prevaler la voluntat de col·laborar amb la primera institució democràtica del país" i no la d'acollir-se al dret a no declarar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés