Actualitzat 27/01/2015 12:24

Pujol, Maragall i Montilla no tindran bust a la Generalitat

La nieta de Josep Puig y Cadafalch y el presidente catalán, Artur Mas
Foto: GOVERN

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts que els seus tres predecessors al càrrec --Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla-- no tindran un bust al pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat a Barcelona.

   Així, només tindran bustos els dos presidents de la Mancomunitat de Catalunya i els presidents de la Generalitat de l'etapa republicana i de l'exili.

   Mas ho ha dit després d'inaugurar un bust que honora el segon president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch, que va ocupar aquest càrrec entre el 1917 i el 1923, quan aquesta institució va ser dissolta durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

   Aquest dimarts també s'ha restablert al seu lloc original el bust del primer president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, que el franquisme va retirar el 1939.

   Així, al Pati dels Tarongers hi haurà cinc bustos: als de Prat de la Riba i Puig i Cadafalch se sumen el dels presidents de la Generalitat en l'etapa republicana i a l'exili.

   Són el de Francesc Macià (inaugurat el 1984), Lluís Companys (1990), Josep Tarradellas (1999) i Josep Irla (2000); aquests tres últims, obra de l'escultor Josep Maria Subirachs.

   "Aquí s'acaba la sèrie", ha destacat Mas, qui ha dit que el seu objectiu és que al Pati dels Tarongers hi hagi les persones que al llarg del Segle XX van posar les bases de la Catalunya moderna.

   "La resta de presidents no han de ser aquí", ha dit Mas, que ha ressaltat que així ho va conversar amb un dels seus predecessors, tot i que no ha revelat amb qui d'ells.

CENTENARI DE LA MANCOMUNITAT

   Amb la nova ubicació del bust de Prat de la Riba i la inauguració del de Puig i Cadafalch, el Govern català posa punt final als actes del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, constituïda el 1914, com a òrgan que agrupava les quatre diputacions provincials i que va ser el primer intent de restablir l'autogovern català després de la caiguda de Barcelona a la Guerra de Successió, el 1914.

   El bust és obra de l'escultor Manuel Cusachs, de manera que es ret homenatge a un home que a més de polític, va ser impulsor de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), precursor de l'arqueologia clàssica a Catalunya amb les excavacions a Empúries (Girona) i un dels arquitectes modernistes més destacats.

   Va ser Puig i Cadafalch qui va decidir situar un bust al Pati dels Tarongers per honorar Prat de la Riba, cosa que es va decidir l'1 d'agost del 1918, un any després de la mort del seu predecessor.

   L'acte ha comptat amb la presència de tots els consellers, descendents de Puig i Cadafalch, representants de les localitats de Mataró --on va néixer i va sorgir la iniciativa de fer el bust-- i Argentona --on va estiuejar--, i també del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés