Publicat 29/5/2019 10:44:58 +02:00CET

Pujar les pensions amb l'IPC elevarà la despesa fins als 327.000 milions durant les properes dècades, segons Fedea

El professor Ángel de la Font
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 29 maig (EUROPA PRESS) -

Pujar cada any de manera permanent les pensions en funció d'un IPC del 2% comportaria un augment de la despesa de 327.000 milions d'euros durant les properes dècades, segons els càlculs que ha presentat en un article la Fundación de Estudios de Economía Aplicada(Fedea) elaborat pel seu director executiu, Ángel de la Fuente.

L'autor analitza en aquest article quant costaria suprimir l'índex de revaloració de les pensions (IRP), que en limita la pujada al 0,25% en situacions deficitàries del sistema, per actualitzar-les amb un IPC previst del 2%.

Amb el repunt de la inflació i atesa la "impopularitat" d'una fórmula que implica pujar les pensions només un 0,25% anual, l'IRP s'ha suspès de manera provisional després de diversos anys aplicant-se, encara que existeix un ampli consens entre els principals partits polítics per derogar-lo de manera definitiva i tornar a la indexació de les pensions a l'IPC.

En l'informe de Fedea es fan dos càlculs: d'una banda, la despesa que implicaria pujar les pensions amb un IPC del 2% durant un únic any per després actualitzar-les en funció de l'IRP i, per l'altra, el cost de suprimir permanentment aquest índex per revaloritzar cada any les pensions conforme a una inflació estimada del 2%.

Tenint present que la despesa pública en pensions va suposar el 2017 un total de 135.000 milions d'euros, Fedea calcula que el cost addicional de pujar les pensions fins al 2% (IPC previst) seria de 2.363 milions d'euros.

Fedea adverteix que, encara que aquest cost immediat és "relativament modest" i aniria decreixent amb el pas del temps, els efectes de revaloritzar les pensions un 2% en un únic exercici per després tornar a pujades del 0,25% "persistirien durant diverses dècades" i donarien lloc a un augment acumulat de la despesa d'uns 30.000 milions d'euros a preus constants, és a dir, 13 vegades el cost inicial.

Si la supressió de l'IRP fos permanent i les pensions s'actualitzessin cada any un 2%, aquesta xifra s'elevaria fins als 327.000 milions d'euros a preus constants del 2018, considerant només els efectes d'aquesta mesura sobre la població jubilada el 2017. Caldria afegir-hi la pujada de les prestacions percebudes per cohortes posteriors de nous jubilats per arribar al cost total que suposaria el retorn a la indexació de les pensions a l'IPC.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés