Publicat 05/03/2019 18:00

Puigserver afirma que Puigdemont va anteposar la convivència ciutadana al mandat del TSJC d'impedir l'1-O

SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Confirma la versió oferta per Nieto i Millo sobre la Junta de Seguretat del 28 de setembre del 2017

MADRID, 5 març (EUROPA PRESS) -

El qui va ser responsable d'Interior a Catalunya sota la vigncia de l'article 155 de la Constitució, Juan Antonio Puigserver, ha afirmat aquest dimarts durant la seva declaració com a testimoni en el judici pel procés independentista que en la Junta de Seguretat celebrada el 28 de setembre del 2017 va haver-hi "discrepncies" entre els representants de la Generalitat i els del Govern de Mariano Rajoy perqu l'expresident catal va assenyalar que l'ordre d'impedir el referndum no es podia "anteposar a la normal convivncia ciutadana".

Així ho ha dit aquest secretari general tcnic del Ministeri de l'Interior, la declaració del qual ha donat inici a la sessió de la tarda del judici, que ha estat susps una hora i mitja per dinar. A preguntes del fiscal Jaime Moreno, Puigserver ha explicat que l'expresident de la Generalitat va convocar aquesta reunió després de conixer un dia abans que la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas havia dictat una interlocutria per ordenar la confiscació de material electoral i impedir la celebració de la votació, que havia estat declarada illegal pel Tribunal Constitucional.

L'únic punt del dia era la "coordinació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i de Mossos d'Esquadra en relació amb la jornada de l'1 d'octubre", ha assenyalat el testimoni, cosa que va suscitar "dubtes" en els representants del Govern central perqu l'objecte del mateix enunciat "no era tant impedir la celebració de la votació com la coordinació". Encara així, van decidir acudir a la reunió perqu era "probablement una de les últimes oportunitats perqu es desconvoqués" el referndum, ha afegit.

Puigserver ha assegurat que en el transcurs d'aquesta trobada van existir "discrepncies" en la manera d'aconseguir una "coordinació efica" entre cossos. Per a l'ex-secretari d'Estat de Seguretat d'Interior José Antonio Nieto, l'exdelegat del Govern espanyol a Catalunya Enric Millo, el designat coordinador de l'operatiu policial, el coronel Diego Pérez de los Cobos, i per a ell --tots ells membres de la delegació que hi va assistir per part del Govern de Rajoy--, la prioritat era complir la interlocutria de la magistrada Armas, així com els pronunciaments del Tribunal Constitucional.

Per contra, la intenció del Govern de Puigdemont, que hi va assistir amb el llavors conseller de l'Interior, Joaquim Forn; el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero; l'exdirector de la policia autonmica Pere Soler --aquests dos últims seran jutjats per rebellió a l'Audincia Nacional--; i una secretria, era que es respectés la "normal convivncia ciutadana", ha constatat. De fet, ha recordat que l'expresident de la Generalitat va afirmar que en aquest sentit "una interlocutria no es pot anteposar al dret dels ciutadans".

En aquest punt, Puigserver ha emfatitzat que Pérez de los Cobos va replicar a l'expresident catal que no s'han de "confondre" els criteris d'actuació de la policia per assolir l'objectiu d'impedir el referndum, amb la convivncia dels ciutadans.

En aquest sentit, el fiscal Moreno ha volgut saber si en algun moment es va traslladar la petició de desconvocatria del referndum i Puigserver ha relatat que així ho va fer Millo. També va insistir-hi el coronel, que va arribar a posar l'exemple prctic de tancar els collegis electorals per així "aconseguir" la seguretat dels ciutadans i "al mateix temps complir" els mandats judicials, si bé l'única resposta que van rebre "va ser que ells sabien el que havien de fer".

Pel que fa a la posició dels Mossos, Puigserver ha confirmat la versió manifestada per Nieto i Millo a les seves declaracions com a testimonis davant del tribunal i ha recalcat que Trapero va assegurar en la Junta de Seguretat que donaria compliment a la interlocutria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El testimoni ha dit que no recorda que es parlés concretament dels diferents plans operatius preparats per a la jornada de votació, per ha explicat el mateix que han expressat ja l'exnúmero dos d'Interior i l'exdelegat del Govern espanyol sobre el rebuig de Trapero a fer servir la fora.

En aquest sentit, Puigserver ha concretat que l'excap de la policia autonmica va mostrar la seva oposició a aquesta manera d'actuar si no era per "preservar danys dels ciutadans a tercers" o als mateixos agents. Ha recordat que després de la insistncia de Pérez de los Cobos sobre si estaria disposat a fer servir la fora en algun cas per "complir estrictament la part dispositiva de la interlocutria" --en la qual s'ordenava les actuacions necessries perqu l'1-O no se celebrés--, el major va dir que no faria ús de la fora "si hi havia persones grans i nens".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés