Actualitzat 20/02/2020 12:19

Puigneró veu improvisació en la taxa Google i apunta a "pressions" de Podem

FILED - 08 April 2016, Bavaria, Munich: A general view of the Google logo on the facade of the building of the Google development center in Munich. Photo: Marc Müller/dpa
Marc Müller/dpa

Assegura que "Catalunya aspira a ser el Silicon Valley del sud d'Europa"

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha criticat aquest dijous que hi ha "improvisació" en la taxa Google que ha aprovat el Govern central, un impost sobre determinats serveis digitals que gravarà aquelles empreses amb ingressos anuals totals d'almenys 750 milions d'euros i amb ingressos a Espanya superiors als tres milions d'euros.

"Crec que la taxa Google que acaba d'aprovar el Govern espanyol està feta des de la improvisació. Jo hauria vist més adequat esperar a veure què passa a nivell europeu", ha dit Puigneró en un esmorzar informatiu de Foment del Treball i PwC, que ha comptat també amb el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre.

"Sortir i avançar-se perquè el moment polític obligava a fer-ho per la pressió del seu soci de govern... jo m'hauria esperat a tenir directrius més clares d'Europa", ha assegurat el conseller.

Ha explicat que la manera en què s'ha fet aquesta taxa va orientada al servei concret que pagarà el consumidor final: "No sé si hauríem de buscar altres mecanismes".

En concret, aquesta taxa gravarà el 3% dels serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari durant la seva activitat o la venda de metadades.

Preguntat sobre quant creu que es recaptarà, ha dit: "De moment, zero, perquè no entrarà en vigor fins a finals d'any. Creen l'impost, però no l'apliquen. Pel que fa a previsions, sembla que a Espanya podrien ser 1.000 milions d'euros. Ho anirem veient".

LES DADES, EL "PETROLI" DEL SEGLE XXI

Puigneró ha assegurat que la gestió de les tecnologies digitals i de les dades seran determinants en el futur, però també ho són en el present: "Les dades seran el petroli del segle XXI".

En aquest sentit, ha explicat que actualment hi ha el model americà, en què les dades són governades per les grans corporacions amb finalitats comercials, i el xinès, en què les dades estan governades per l'Estat amb una visió de control del ciutadà: "Europa té l'obligació de posar sobre la taula un tercer model en què les dades estiguin governades pels ciutadans".

"Catalunya aspira a ser el Silicon Valley del sud d'Europa. Està fent els deures per competir en aquesta carrera digital malgrat que no disposem de totes les eines", ha dit, i ha posat en valor que la comunitat compta amb talent, ecosistema i un Govern que vol tirar endavant aquest desafiament digital.

En aquest sentit, ha destacat els projectes que està duent a terme la Generalitat, com el desplegament de la fibra òptica, l'impuls del corredor 5G del Mediterrani, l'Agència de Ciberseguretat, el pla Dona TIC per fomentar la presència de la dona en el sector i ha indicat que la Generalitat farà una despesa de 3.000 milions d'euros en els propers quatre anys en tecnologies TIC.

Per la seva banda, Sánchez Llibre ha defensat que les dades haurien de ser "un dret constitucional dels ciutadans" a Europa, i que les noves tecnologies són fonamentals per a la competitivitat empresarial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés