Publicat 27/4/2020 16:07:27 +02:00CET

Puigneró recorda a ERC que Rull, Turull i Puig no van ser nomenats consellers a distància i Soler sí

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.
GENERALITAT

   BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

   El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha recordat al diputat d'ERC Jordi Alberich que els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Puig no van ser nomenats consellers fa dos anys i el nou conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Bernat Solé, sí que ho ha estat.

   El conseller de Polítiques Digitals es referia en la comissió parlamentària del seu departament al moment en què el president de la Generalitat, Quim Torra, va signar un decret pel qual nomenava com a consellers a Rull, Turull i Puig al maig de 2018, quan Catalunya estava intervinguda pel 155, encara que aquest decret mai va arribar a publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

   Puigneró ha comparat d'aquesta manera la investidura de Solé, que es va fer a distància per les normes de confinament dictades per la pandèmia del coronavirus, amb la situació de Rull, Turull i Puig que no van arribar a ser designats consellers perquè es trobaven a la presó o l'estranger després d'haver impulsat l'1-O.

   Puigneró i Alberich han discrepat en diverses intervencions aquest dilluns durant la comissió parlamentària per via telemàtica en la qual el conseller havia de respondre sobre la gestió de la crisi del Covid-19.

   "Portem ja prop de deu sessions telemàtiques del Consell Executiu sense cap problema, funcionant amb plena normalitat. No solament ho hem fet sinó que hem investit telemàticament a un conseller, això que estava prohibit, que era impossible i que sales i passadissos d'aquest Parlament han hagut d'escoltar durant dos anys que era un fet que no es podia permetre i que amenaçaven amb fer saltar la realitat, ara resulta que no hem tingut cap inconvenient a fer-ho", ha exposat Puigneró en la seva intervenció inicial.

   La possibilitat d'habilitar el funcionament del Parlament de manera telemàtica ha estat un dels punts de discrepància entre JxCat i ERC, que van començar a aflorar en l'intent fallit d'investir en 2018 a Carles Puigdemont com a president de la Generalitat a distància: JxCat era partidari d'investir-lo desobeint al Tribunal Constitucional (TC) i els republicans ho van rebutjar, la qual cosa va generar moltes crítiques per part de la formació postconvergent cap al president de la Cambra, Roger Torrent.

   Després d'aquest intent fallit i a proposta dels partits independentistes, el Parlament va activar la ponència de reforma del reglament, en la qual JxCat va presentar diverses propostes per incorporar mecanismes de vot telemàtic i a distància, i aquí també es van evidenciar les diferències entre els dos partits del Govern, com ha tornat a succeir quan s'ha tornat a posar aquest assumpte sobre la taula arran del coronavirus.

   Alberich ha apuntat que el càrrec del republicà Bernat Solé com a conseller "no es va nomenar telemàticament sinó que va prendre possessió telemàticament", la qual cosa ha valorat com un acte de caràcter simbòlic en la seva primera rèplica, que ha sofert problemes tècnics que han impedit escoltar-la completament.

   En una segona rèplica, Alberich ha remarcat que Solé va ser nomenat per Torra, però que és el ple del Parlament qui investeix al president de la Generalitat, per la qual cosa "hi ha establert un mecanisme que és molt clar".

   En aquest sentit, el diputat d'ERC ha remarcat que el president del Parlament ha de vetllar pels drets dels 135 diputats "com ha estat fent de forma totalment exemplar", segons ha defensat Alberich.

   Puigneró, en la seva última resposta en la comissió parlamentària, ha afegit un "petit matís" als esgrimits per Alberich, dient que Solé va prendre possessió telemàticament i ha pogut exercir el seu càrrec.

   "Fixi's vostè que fa dos anys els consellers nomenats Turull, Rull i Puig no ho van poder fer, va haver-hi algú que l'hi va prohibir. Van ser nomenats per un decret pel president de la Generalitat i no van poder prendre possessió telemàticament. Per tant, fixi's vostè en la diferència, podrien haver estat consellers del Govern i com que no se'ls va permetre prendre possessió telemàticament, no van poder exercir el càrrec pel qual el president de la Generalitat els havia donat confiança", ha explicat.

   El conseller ha remarcat que "per tant, sí que han canviat les coses", la qual cosa ha celebrat, i ha agregat que a Solé se li han respectat els seus drets; cosa que assegura no va passar amb Turull, Rull i Puig, al seu parer.