Publicat 2/12/2019 18:00:19 +01:00CET

Puigdemont veu amb "perplexitat" la negativa del Canadà a poder viatjar-hi

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
@JUNTSXCAT - Archivo

BARCELONA, 2 des. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha admès aquest dilluns estar "perplex" per la negativa del Govern canadenc a concedir-li l'autorització per poder viatjar al país, decisió que ja va anunciar que recorrerà al Tribunal Federal del Canadà.

Així ho ha manifestat en una carta oberta als canadencs, a la qual ha tingut accés Europa Press, després que el Govern del Canadà hagi negat l'autorització d'entrada al país a l'expresident de la Generalitat, que l'havia sol·licitat per fer una gira a l'abril pel Québec, organitzada per la Société Saint-Jean Baptiste (SSJB) de Montréal.

Segons Puigdemont, no esperava aquest tracte, sobretot si es té en compte que pot circular "lliurement" per diversos països d'Europa, fins i tot pel Regne Unit.

"Vaig pensar que el Canadà, que sempre ha gaudit d'una gran aura d'exemplaritat internacional, seria més acollidor", destaca en la missiva, on considera perjudicial per a la democràcia la posició del Govern canadenc i avisa que portarà la decisió al més alt poder judicial si cal.

També assegura que li preocupa que l'actitud del Govern canadenc pugui interpretar-se com un suport "a la perillosa tesi, tan estimada per l'extrema dreta i que, per desgràcia, guanya influència a Espanya, que la participació d'un electe en la celebració d'un referèndum d'autodeterminació pot ser legítimament punible amb condemnes penals".

"ARSENAL REPRESSIU"

No obstant això, sí que agraeix el suport de la societat canadenca a les aspiracions catalanes davant de "l'arsenal repressiu desplegat per l'Estat" arran de l'1-O.

A més, pren nota de la moció aprovada per unanimitat en l'Assemblée Nationale del Québec que recull la "preocupació per les sentències dictades contra els polítics catalans i demana una solució política, democràtica i pacífica per a Catalunya".

Per Puigdemont, hi ha "paral·lelismes" entre la història de Catalunya i del Québec en l'àmbit polític, lingüístic i cultural, i ha aprofitat per destacar que segueix amb atenció els debats sobre el futur polític i constitucional de Québec.