Publicat 3/4/2019 15:48:05 +02:00CET

Puigdemont va avisar que si l'1-O hi havia violència, declararia la independència, segons Ferrán López

Procés.- Ferran López diu que no es va comptar amb Jordi Snchez "per organitzar
Europa Press - Europa Press

El comissari dels Mossos assegura que aquella nit va informar al coronel de la Gurdia Civil Diego Pérez dels Cobos

MADRID, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

El comissari dels Mossos d'Esquadra Ferran López ha revelat aquest dimecres que l'expresident catal Carles Puigdemont va avisar que si durant el referndum de l'1 d'octubre del 2017 es produen els escenaris de violncia o aldarulls sobre els quals l'estaven advertint els comandaments de la policia autonmica, declararia la independncia de Catalunya.

Així ho ha manifestat López en la seva declaració com a testimoni en el judici pel procés independentista que s'est celebrant al Tribunal Suprem, en el qual, a preguntes del fiscal Javier Zaragoza, ha explicat que aquest avís es va produir durant la trobada que el 28 de setembre del 2017 va reunir els comandaments dels Mossos, incls el major Josep Lluís Trapero, amb Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn.

Segons López, els Mossos van presentar als exdirigents de la Generalitat un possible escenari de "violncia o aldarulls" l'1-O a causa del "clima de tensió" que existia en aquell moment a Catalunya. "Cap al final de la reunió, recordo que Puigdemont va dir que si es produa l'escenari que nosaltres previem, en aquell moment declararia la independncia. Recordo perfectament que ho va dir; crec que és una frase que tots recordem perqu és difícil d'oblidar", ha afirmat, i després ha remarcat que Junqueras i Forn no van discrepar.

RISC D'INCENDI

De la mateixa manera que ja han fet altres testimonis del judici, com el mateix Trapero o els comissaris Manel Castellví i Emili Quevedo --també presents en la reunió del dia 28--, López ha assegurat que en aquella trobada els comandaments dels Mossos van expressar la seva "preocupació" pel "clima de tensió" en la societat catalana i van avisar que podia derivar en "desordres públics" el dia del referndum.

"En termes forestals, si hi ha molta temperatura, poca humitat i fort vent, es produeixen incendis. Aquesta era una situació de risc d'incendi. D'una manera o altra era segur que hi hauria incidents el dia 1. No sabíem si hi havia alguna cosa organitzada, per el clima de polarització condua a una situació crítica l'1 d'octubre", ha subratllat el comissari.

Durant la seva compareixena davant el tribunal que jutja el procés, López també ha revelat que aquella mateixa nit va informar del desenvolupament de la reunió amb Puigdemont, Junqueras i Forn a qui llavors era el coordinador del dispositiu policial de l'1-O, el coronel de la Gurdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

A preguntes primer de l'acusació popular que exerceix Vox i després en contestació al fiscal Zaragoza, López ha explicat el que va viure els dies previs al referndum illegal com a número dos dels Mossos. Primer, ha parlat d'una reunió el dia 26 de setembre en la qual van participar Puigdemont, Forn, Trapero, el comissari Joan Carles Molinero i ell a petició dels comandaments policials.

TENSIÓ PEL "COMPTE ENRERE"

En resum, l'objectiu d'aquesta trobada era transmetre la "preocupació" dels Mossos per la "tensió social" a Catalunya que provocava el "compte enrere" cap a l'1-O, per no per explicitar que la policia autonmica compliria el mandat judicial d'impedir el referndum perqu "aix es donava per descomptat". Els representants de la Generalitat, ha apuntat, no els van donar "cap resposta formal", només que en prenien nota.

Segons el comissari, i coincidint amb les declaracions de Trapero, Castellví i Quevedo, els comandaments van sortir "pessimistes" d'aquesta reunió i dos dies després Trapero va tornar a convocar-ne una altra, aquella vegada va sollicitar que també hi fossin Junqueras i la llavors presidenta del Parlament catal Carme Forcadell, tot i que aquesta última finalment no hi va assistir.

En la segona trobada del dia 28 es va tornar a posar de manifest la inquietud pels possibles escenaris que es podien produir l'1-O a causa de dos factors fonamentals que estaven reflectits en tots els informes redactats pels Mossos: la "molt alta mobilització" i la resistncia que protagonitzarien els ciutadans, encara que fos "passiva".

"ELS MOSSOS MAI NO VAN COLLABORAR"

"Per la nostra experincia policial, no fiem cap descobriment quan vam informar que era més que segur hi hauria incidents. No sabíem que hi havia alguna cosa organitzada per el clima de polarització condua a una situació crítica", ha manifestat López, qui també ha confirmat que els comandaments van recordar a Puigdemont, Junqueras i Forn que alguns comandaments ja havien estat advertits pel Tribunal Constitucional.

Ell va ser un d'aquests comandaments: "Per a mi va ser un dia trist rebre aquesta prevenció, per la vam tenir molt present en totes les accions que vam dur a terme. El cos dels Mossos mai no va collaborar ni en la preparació ni en un acte previ al referndum. Aquest va ser el missatge que es va enviar en la reunió".

López ha assegurat dues vegades que el dia 28 els comandaments dels Mossos van demanar a Puigdemont, Junqueras i Forn que "complissin el mandat judicial" i que, per tant, desconvoquessin el referndum i aquell dia sí que van obtenir una resposta: que hi havia voluntat política de celebrar la votació perqu "tenien un mandat" de la ciutadania i que, per aix, tirarien endavant.