Publicat 18/6/2019 9:21:11 +02:00CET

Puigdemont es reuneix aquest dimarts amb diversos alcaldes i dirigents territorials de JxCat a Brussel·les

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont
EUROPA PRESS - Archivo

JxCat denuncia que ha perdut alcaldies pel pacte d'ERC amb el PSC

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont es reuneix aquest dimarts amb diversos alcaldes i dirigents territorials de JxCat a Brussel·les per valorar com ha d'afrontar el món local la propera legislatura, una trobada que també comptarà amb la presència, probablement per via telemàtica, de diversos membres del Govern català.

Així ho ha explicat en roda de premsa el portaveu de JxCat al Parlament, Albert Batet, que ha concretat que entre els alcaldes que viatjaran fins a la capital belga hi ha Carmela Fortuny (Sant Cugat del Vallès, Barcelona), Rosa Maria Perelló (Tàrrega, Lleida) i Jordi Masquel (Figueres, Girona), tots ells desbancats de l'alcaldia per pactes entre ERC, la CUP i el PSC.

Segons Batet, hi ha 28 municipis en els quals JxCat ha perdut l'alcaldia malgrat ser la llista més votada, mentre que han impedit que el candidat amb més vots l'aconseguís en set poblacions: "28 a 7. És la realitat del que hem vist. Hem vist pactes en què no s'ha respectat que la força independentista més votada governés amb pactes i aliances amb els del 155".

Així, ha concretat que, entre els municipis en què JxCat ha guanyat les eleccions però ha perdut l'alcaldia gràcies a un pacte entre ERC i el PSC hi ha Figueres, Sant Cugat del Vallès, Tàrrega, Llagostera, Platja d'Aro, Tona, Bescanó i Sant Quirze de Besora, entre d'altres.

Una vegada passat el cicle electoral, Batet ha reiterat que JxCat segueix apostant per la unitat de l'independentisme, i ha cridat a fer autocrítica a tots els actors implicats per valorar si la unitat hagués estat una bona estratègia per aconseguir situar-se en més àmbits de decisió i aconseguir alcaldies tan importants com la de Barcelona.

"Aquesta estratègia de la no-unitat no ens ha portat a alcaldies que hauríem d'haver assolit, i ens ha tret d'espais en què hauríem de ser-hi", ha sostingut el dirigent de JxCat, que ha qüestionat l'eficiència de l'estratègia d'ERC d'ampliar la base independentista acostant-se als comuns després del que ha passat a la capital catalana.

Malgrat tot, ha celebrat que les forces independentistes hagin aconseguit 700 alcaldies a tot Catalunya, i ha destacat l'"esforç" de JxCat perquè ERC governés a Tarragona i Vilanova i la Geltrú i no el PSC.

També ha xifrat en 368 el nombre d'alcaldies assolides per JxCat, la qual cosa ha permès que tornin a situar-se com "la primera força municipalista" a Catalunya.

SANTA COLOMA DE FARNERS

S'ha referit al cas de Santa Coloma de Farners (Girona), en què un pacte entre JxCat i ERC va desbancar el PSC a última hora d'aquest dissabte del govern municipal en un ple no exempt de polèmica que va haver de suspendre's per les protestes d'alguns votants independentistes, que van criticar l'acostament inicial de JxCat amb el PSC, i en el qual va haver-hi pressions del mateix president de la Generalitat, Quim Torra, per no pactar amb els socialistes.

Per Batet, el pacte entre JxCat i ERC a Santa Coloma de Farners és "un bon acord" i ha demanat el màxim respecte a la decisió presa en el si del consistori.

Després d'assegurar que la política municipal és molt passional, ha aprofitat per lamentar "si hi ha hagut alguns aspectes, com insults, que no es poden permetre", i ha defensat el respecte democràtic.