Publicat 19/6/2019 17:18:08 +02:00CET

Puigdemont es reuneix amb Mas després de trobar-se amb alcaldes del PDeCAT i independents de JxCat

Tajani diu que la recollida de l'acta d'eurodiputat per Puigdemont és un assumpte espanyol
JXCAT

BARCELONA, 19 juny (EUROPA PRESS) -

Els expresidents de la Generalitat Carles Puigdemont i Artur Mas s'han reunit aquest dimecres a Waterloo per ordenar i dibuixar el futur de JxCat, i en paral·lel si el PDeCAT ha d'acollir-se o no sota les seves sigles.

La reunió entre tots dos expresidents té lloc el dia després que Puigdemont es trobés amb una delegació d'alcaldes i exalcaldes del PDeCAT, entre ells Carmela Fortuny (Sant Cugat del Vallès, Barcelona), Rosa Maria Perelló (Tàrrega, Lleida) i Jordi Masquel (Figueres, Girona) --desbancats de l'alcaldia per pactes entre ERC, la CUP i el PSC--, i també Marc Solsona (Mollerussa, Lleida); Marc Castells (Igualada, Barcelona); Marta Madrenas (Girona), Lluís Guinó (Besalú, Girona) i Toni Postius (Lleida), amb la presència del president del partit, David Bonvehí, i el secretari d'Organització, Ferran Bel.

Fonts de les negociacions consultades per Europa Press han explicat que Puigdemont va fer el mateix el cap de setmana anterior, quan es va reunir amb diputats independents de JxCat, que li van traslladar la necessitat de reordenar l'espai polític, i que això passa "per desfer-se del control del PDeCAT".

La majoria dels actors implicats estan d'acord que JxCat s'erigeixi com a principal força i faci de paraigua del PDeCAT, però cal tenir en compte que el partit de Bonvehí és qui va registrar la marca de JxCat com a partit.

En aquesta negociació, Bonvehí va reivindicar la seva gestió així com el pes i el bon resultat que van aconseguir els alcaldes de la formació, i es resisteix a convocar en breu un congrés extraordinari o similar per debatre la reorganització de l'espai polític: "No hi ha temps", asseguren des de la direcció del PDeCAT.

Així, aposten per deixar aquesta possibilitat per després de l'estiu, però la posició de Bonvehí xoca amb sectors del seu partit que urgeixen la celebració d'aquest congrés, cosa que també exigeixen des de dins de JxCat.

De fet, els independents de JxCat demanen configurar una nova direcció "amb gent de tots els sectors", i avisen que si no és així no participaran d'aquest procés.

Això és el que van traslladar els independents de JxCat a Puigdemont en la reunió que van mantenir aquest cap de setmana, i segons les citades fonts, aquest els va respondre que estava disposat "a abandonar la militància del partit per encapçalar un nou projecte independentista i de centreesquerra".

LIDERATGES I ORGANITZACIÓ

Al marge del calendari, també està en debat la futura organització de la formació que sorgeixi d'aquesta negociació, i la majoria dels implicats no posen en qüestió el lideratge de Puigdemont, i més després del resultat que va aconseguir en les eleccions europees.

"És una marca", destaquen altres fonts consultades per Europa Press, per la qual cosa pocs discuteixen que Puigdemont pugui ocupar la presidència, i el que està obert és qui assumirà la secretaria general i la d'organització, i si el secretari general serà el candidat a la presidència de la Generalitat.

El ball de noms no cessa i entre els que més sonen hi ha el dels consellers Miquel Buch, Meritxell Budó i Damià Calvet, que aquest dimarts també es van reunir amb Puigdemont a Waterloo, amb el qual van compartir la necessitat de "reflexionar i ordenar" l'espai polític.

Altres noms que guanyen pes en aquestes negociacions són el de l'actual portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, el de la número dos de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, i el d'alcaldes del PDeCAT com Marc Castells, Marc Solsona, Marta Madrenas i Anna Erra.

Es tracta d'alcaldes que han aconseguit revalidar les seves alcaldies i, juntament amb d'altres, reclamen tenir pes en el disseny de la futura reorganització que es dugui a terme.