Actualitzat 18/03/2018 22:15

Puigdemont rebutja que l'unitat de l'Estat sigui sagrada i critica que sigui un "tabú" discutir-la

L'expresident de la Generalitat  Carles Puigdemont en un debat en Ginebra
JXCAT

Defensa que una República catalana també hauria de ser "mutable i revisable"

BARCELONA, 18 març (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha rebutjat aquest diumenge que l'unitat de l'Estat sigui sagrada, ja que considera que hauria de poder modificar-se segons la voluntat dels ciutadans, i ha criticat que sigui un "tabú" discutir-la.

Ho ha dit en un debat sobre l'autodeterminació organitzat pel Festival de Cinema i Fòrum Internacional dels Drets Humans (FIFDH) celebrat en Ginebra al costat de l'expresidenta de la Confederació Suïssa Micheline Calmy-Rei, el periodista Xavier Vidal Folch i el professor de l'Institut d'Estudis Globals de la Universitat de Ginebra, Nicolas Levrat.

"No hi ha una unitat sagrada. No hi ha una idea religiosa de la unitat de la pàtria, com ens diuen als independentistes catalans. L'unitat és una cosa sobre la qual no es pot parlar, és com un tabú i et pot portar a la presó si discuteixes aquesta idea. I això és perillós", ha alertat.

Així mateix, ha defensat que l'unitat d'una possible República catalana independent també hauria de ser "mutable i revisable", i que no és una idea sagrada.

El diputat de JxCat ha assegurat que li agradaria que aquest debat es pogués celebrar a Madrid o Barcelona "sota condicions plenament democràtiques", però que, segons ell, no pot parlar lliurement en l'Estat perquè seria detingut.

ES CONSIDERA PRESIDENT

Ha assegurat que el procés independentista no és una qüestió de banderes i ha explicat que no va retirar la bandera espanyola després de la declaració d'independència del 27 d'octubre per "no ofendre" un símbol que creu que és important per a molts catalans.

"No ho vaig fer per no ofendre el que és un símbol identitari, encara que sigui en una Catalunya independent", ha destacat.

Puigdemont ha afirmat que se segueix considerant president de la Generalitat perquè el Parlament mai li ha arribat a destituir, sinó que va ser destituït per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i que ho deixarà de ser quan la Càmera investeixi a un nou president.

També ha reclamat a l'Estat que respecti els resultats de les eleccions del 21 de desembre, alliberi als presos sobiranistes i permeti la volta dels polítics a l'estranger: "Això seria una mostra de normalitat".

Així mateix, ha recriminat que les decisions judicials condicionin la investidura de diputats electes per la ciutadania, ha reiterat que Jordi Sànchez té dret a ser candidat a la Presidència i ha acusat el Govern de no oferir vies de diàleg ni proposar un projecte per a Catalunya.

NO VEU SUFICIENT L'ESTATUT

Després que Vidal-Folch reivindiqués la transició de la dictadura a la democràcia, Puigdemont ha criticat que "Franco està enterrat però el seu record encara se celebra amb un monument nacional dedicat a ell", en referència al Valle dels Caiguts.

També ha lamentat que l'Estatut dóna "una mica d'autonomia" a Catalunya però no ho veu suficient i ho ha exemplificat amb les lleis socials que va aprovar el Parlament en l'última legislatura i que van ser suspeses pel Tribunal Constitucional.

PRESÈNCIA D'ANNA GABRIEL

El debat s'ha celebrat després de l'emissió del documental de producció francesa 'Catalunya: Espanya a la vora d'una crisi de nervis', que pretén entendre els orígens del moviment independentista i el que està en joc a Espanya, amb entrevistes amb partidaris i detractors de la independència de Catalunya, entre el referèndum independentista de el 1 d'octubre i les eleccions autonòmiques del 21 de desembre.

A l'acte ha assistit l'exdiputada de la CUP en el Parlament Anna Gabriel, que resideix en Ginebra després de rebutjar anar a declarar davant el Tribunal Suprem i amb la qual Puigdemont es reunirà el dilluns a la ciutat suïssa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés