Actualitzat 23/07/2021 19:03

Puigdemont i Mas formalitzen les seves fiances davant el Tribunal de Comptes sense esgotar l'últim termini

L'expresident Carles Puigdemont en l'acte de commemoració dels 60 anys d'Òmnium Cultural
David Zorrakino - Europa Press

Els advocats dels 34 afectats treballen contra rellotge per documentar l'aval a càrrec de l'ICF abans de dimarts a les 00.00 hores

MADRID, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

L'expresident Carles Puigdemont i altres excàrrecs del Govern als quals el Tribunal de Comptes reclama una fiança de 5,4 milions d'euros tenen previst entregar aquest mateix divendres els avals assegurats amb diners de l'Institut Català de Finances (ICF), han assenyalat a Europa Press fonts pròximes al líder independentista. Per la seva banda, la defensa d'Artur Mas ja ha presentat l'aval amb càrrec al mateix fons.

Els advocats dels 34 afectats per la liquidació provisional que ha fixat l'òrgan comptable treballen contra rellotge per formalitzar les fiances abans de l'últim termini que ha fixat la instructora de l'expedient, Esperanza García, i que acaba dimarts a les 00.00 hores. També esperen presentar els documents aquest divendres Martí Anglada, exdelegat del Govern a França i Suïssa, i Josep Suárez, exdelegat al Regne Unit.

Fonts del Tribunal de Comptes asseguren a Europa Press que durant les últimes hores s'ha presentat la documentació per acreditar l'aval d'altres afectats i que García ara ha d'analitzar. Després s'emetrà una resolució bé per donar les quantitats per cauciades o bé per rebutjar els avals, la qual cosa sembla probable segons fonts jurídiques, que dubten de la legalitat d'acudir a un fons públic per fer aquests pagaments.

Dijous passat, 29 dels 34 investigats pel Tribunal de Comptes van anunciar que s'acollirien a l'aval de l'ICF, mentre que l'òrgan comptable els va atorgar 48 hores (hàbils) perquè acompanyin la documentació que han aportat fins ara dels avals en si. Passat aquest termini improrrogable la instructora va advertir que, si no es formalitzen els dipòsits, seran embargats.

Tant les fiances com els embargaments són mesures cautelars fins que hi hagi una sentència ferma, és a dir, no impliquen que els afectats perdin els béns de manera immediata. L'objectiu és garantir que en cas d'una futura sentència condemnatòria els fons públics siguin reintegrats.

Tal com estableix la llei de funcionament del Tribunal de Comptes, si les defenses no abonen la caució corresponent, es procedirà a embargar els béns dels implicats fins que es cobreixin les quantitats que se'ls reclamen cautelarment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés