Publicat 26/7/2020 23:35:07 +02:00CET

Puigdemont sobre l'Estat: "Hi ha hagut un cop. S'han trencat totes les regles constitucionals"

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont
@324CAT

Ho atribueix sobretot al poder judicial i al Rei: "Ha d'explicar-se aquest senyor"

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha afirmat que des de l'Estat s'ha incomplert la llei davant el procés sobiranista: "És que hi ha hagut un cop d'estat, carai. S'han trencat totes les regles constitucionals. El pacte del 78 no existeix; és una fantasia".

En una entrevista de TV3 recollida per Europa Press, ho ha justificat sobretot per la reacció del poder judicial "amb un 'a per ells' permanent" i també per l'actitud del Rei.

Ha acusat Felip VI de prendre partit i trencar tota la neutralitat, i ha afegit: "Ha d'explicar-se aquest senyor, perquè, igual que jo, tenim unes responsabilitats".

Ha afegit textualment que creia que el Rei es comportaria com un monarca constitucional, però "el dia 3 (d'octubre de 2017) el Rei es fa d'un partit polític".

Carles Puigdemont resumeix així el discurs de Felip VI d'aquell dia de 2017: "Diu 'vaig a per vosaltres".

PSOE I PODEM

També es refereix al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i al PSOE: recorda tres converses amb ell llargues i molt interessants; i lamenta que la combinació amb Podem no està funcionant com caldria, segons ell.

Ha afegit que tenia esperances en aquesta combinació PSOE-Podem, però considera que el temps no ho ha demostrat, encara que creu que un govern de tots dos durant l'època de l'1-O no hagués reaccionat com el del PP.

EL CARDENAL OMELLA

Opina a més sobre el cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, pel seu paper mediador: "No es va comportar com un home d'Església. Es va comportar com un home d'Estat. I això em sembla inacceptable".

"Pels qui som catòlics i cristians em sembla inacceptable. S'ha d'estar al costat precisament del feble, del que és perseguit, del que pateix; i va estar al costat dels poderosos", ha dit.

Encara que va intentar una mediació, creu que ho va fer amb poca convicció i que la seva actitud en conjunt va ser dolenta: "En relació amb els presos polítics, en relació a tots nosaltres i al patiment de les nostres famílies no ha estat la d'un cristià exemplar".

Contador