Publicat 12/03/2019 16:04

Puigdemont hauria d'acatar la Constitució a Madrid abans de rebre l'acta d'eurodiputat segons la Loreg

El expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont
TV3 - Archivo

BRUSSELLES, 12 març (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont haur de tornar a Espanya per acatar primer la Constitució espanyola davant de la Junta Electoral Central, amb seu al Congrés, per rebre després l'acta d'eurodiputat --si finalment guanya un escó en les properes eleccions europees del 26 de maig--, la qual cosa podria implicar la seva detenció abans de gaudir de la immunitat parlamentria que tenen els eurodiputats.

Així s'estableix en l'article 224.2 de la llei orgnica del rgim electoral general (Loreg), en qu s'assenyala que "en el termini de cinc dies des de la seva proclamació, els candidats electes hauran de jurar o prometre acatament a la Constitució davant de la Junta Electoral Central".

En aquest procés, i encara que no és necessari recollir l'acta personalment, sí que s'obliga a complir en persona el trmit d'acatament de la Constitució espanyola, segons han assenyalat diverses fonts parlamentries consultades per Europa Press.

L'acatament és un pas "previ i necessari" per obtenir l'acta, que és "indelegable" i, per tant, ha de fer-se presencialment a Madrid, afegeixen les fonts.

El procés per ocupar un escó al Parlament Europeu es produeix en dues fases i es basa en el que marca la llei electoral nacional, cosa que en el cas d'Espanya implica que l'acta s'ha de recollir al país, en aquest cas a la Junta Electoral Central.

És la Junta Electoral qui verifica que es compleixen els requisits i valida la llista d'eurodiputats que posteriorment comunica a l'Eurocambra. Després, a Brusselles o Estrasburg, l'eurodiputat reconegut per la Junta Electoral i pel Parlament Europeu ha de fer altres trmits, com presentar la declaració d'interessos financers i la d'incompatibilitats.

En una entrevista a Rac1 recollida per Europa Press, Puigedmont s'ha comproms aquest dimarts a tornar a Catalunya si és elegit eurodiputat per JxCAT, perqu sosté que la immunitat comena quan es guanyen les eleccions.

No obstant aix, la llei especifica que si hi ha diputats electes que no compleixen en "un termini de cinc dies" amb el trmit d'acatament de la Constitució espanyola, llavors la Junta Electoral Central "declarar vacants els escons corresponents als diputats del Parlament Europeu que no haguessin acatat la Constitució".

D'aquesta manera, afegeix la llei, quedarien "suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu crrec, tot aix fins que es produeixi aquest acatament".

En qualsevol cas, la immunitat dels eurodiputats que ja han pres possessió del seu escó suposa que no poden ser investigats, detinguts, ni processats per les opinions expressades o els vots emesos per ells.

No obstant aix, aquesta protecció no pot invocar-se en cas que un diputat hagi coms un delicte o les autoritats judicials competents alberguin sospites sobre aquesta qüestió.

Si les autoritats nacionals pertinents solliciten a l'Eurocambra que aixequi la immunitat a un dels seus diputats, la comissió d'Assumptes Jurídics haur de dur a terme un informe que es votar posteriorment en el ple del Parlament que ha de prendre la decisió final.

L'Eurocambra ha tractat en nombroses ocasions aquest tipus de peticions d'autoritats nacionals i, el més habitual, és que s'accepti aixecar la immunitat, com ha estat, per exemple el cas de l'eurodiputada d'extrema dreta francesa Marine Le Pen o, aquest mateix dimarts, el del seu pare, el fundador del Front Nacional francs, Jean-Marie Le Pen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés