Actualitzat 19/02/2020 17:25

Puigdemont afirma a l'Eurocambra que és víctima d'una "persecució jurídica"

El líder catal a l'exili Carles Puigdemont a dalt al Palau de Justícia per l'ordre d'arrest contra ell, Blgica, Brusselels, 3 de febrer del 2020. Foto: Thierry Roge/BELGA/dpa
Thierry Roge/BELGA/dpa

BRUSSELELS, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat i expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el seu advocat Gonzalo Boye han afirmat aquest dimecres que són víctimes d'una "persecució jurídica" de les institucions espanyoles, i han assegurat que els delictes que se'ls imputa "no passen els Pirineus", en un acte que han organitzat Bildu i ERC a l'Eurocambra.

Puigdemont ha aprofitat aquesta jornada centrada en el 'lawfare', o guerra judicial, per denunciar l'ús d'aquesta estratgia que pretén "laminar els democrcies i drets fonamentals" dels rivals polítics i que, a parer seu, també és produeix a diversos pasos d'Europa.

Així, Gonzalo Boye, advocat de l'expresident ha assenyalat que l'ús d'aquestes tcniques és rellevant perqu "un mateix fet no passa el filtri dels Pirineus", en referncia al fet que el cas no hagi tingut recorregut a Alemanya, Blgica o el Regne Unit.

En aquest sentit, ha alertat que un fet sigui considerat delicte en un país i no en un altre afecta els mateixos fonaments d'Europa i ha lligat el cas de Puigdemont a la "persecució d'una minoria" nacional.

"Ens trobem davant una situació que hauria de fer-ens pensar", ha assegurat, i ha afegit que aquestes prctiques de 'lawfare' és produeixen perqu no hi ha un "contrapoder" als altes instncies judicials que desenvolupen la seva "prpia agenda política".

De la seva banda, Andreu van donin Eyden, advocat de l'exvicepresident Oriol Junqueras i de l'exconseller, Raül Romeva, ha exposat el cas dels seus clients, i ha apuntat que se'ls ha qualificat d'"enemics de l'Estat" i no de ciutadans.

A parer seu, el "control de la narrativa" és fonamental en casos de persecució política i aix s'ha produt en l'escenari catal amb la circulació de "fake news" i la introducció de "termes legals en l'opinió pública".

"Els manifestacions és relacionaven amb violncia i els mitjans repetien que és tractava d'un cop d'estat. Amb aix és vol dur a terme un judici meditic abans que és dicti sentncia", ha subratllat, i ha afegit que els mateixos advocats han estat assetjats pels mitjans.

Finalment ha denunciat una reinterpretació de la llei en el judici pel procés, que ha "mantingut els crrecs de rebellia per una qüestió estratgica" i ha avanat que "la falta de proporcionalitat" ser un dels arguments principals de la seva denúncia davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

"MALAMENT ÚS DE L'EUROORDRE"

El debat també ha tractat de l'ús de l'euroordre. Segons Boye, el mecanisme en si mateix no és el problema sinó el seu ús i, en aquest punt, s'ha referit al jutge Pablo Llarena quan ha assegurat que "no existeix cap precedent que s'hagin activat tres ordres d'un jutge contra la mateixa persona".

Per l'advocat i diputat de Bildu al Parlament basc, Julen Arzuaga, l'anterior sistema d'lliura internacional permetia un "litigi" i llaura és basa en una confiana entre tribunals, fet que, segons ell, perjudica casos com el de David Pla, dirigent d'ETA que ser extradit a Espanya.

En el debat hi han parlat l'expresident d'Hondures Manuel Zelaya, l'expresident de l'el Perú Ollanta Humala, l'advocat belga Christophe Marchand, el dirigent de Bildu Pernando Barrena, i l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, que han tractat donis de diferents angles la qüestió de la persecució judicial.

La presentació ha comptat amb la presncia de mitja dotzena d'eurodiputats, entre ells els parlamentaris independentistes Toni Comín i Clara Ponsatí. Quan ha acabat l'acte dues personis del públic han increpat Puigdemont.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés