Publicat 18/6/2019 19:22:57 +02:00CET

Puigdemont diu que estarà el 2 de juliol a Estrasburg però demana abans un pronunciament del TUE

Catalan separatist leader Carles Puigdemont in Germany
Christian Charisius/dpa

BRUSSEL·LES, 18 juny (EUROPA PRESS) -

L'expresident de Catalunya Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimarts que la seva intenció és acudir el proper 2 de juliol en la sessió constitutiva del nou Parlament Europeu, encara que ha reclamat que hi hagi abans un pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, tot i que els seus advocats encara no han presentat cap recurs davant la Justícia europea.

"És inconcebible que dos electes que han rebut més de dos milions de vots no estiguem en la sessió constitutiva del Parlament europeu", ha dit Puigdemont en una roda de premsa a la seu de l'Eurocambra a Brussel·les, on ha acudit convidat per un grup d'eurodiputats favorables a l'independentisme català.

El polític català no ha volgut donar detalls sobre el recurs que la seva defensa estudia presentar davant la Justícia europea, ni ha aclarit quan preveuen fer-ho, però en qualsevol cas ha dit que esperen "una decisió abans del 2 de juliol".

Els tempos dependran de "la via exacta que triaran els advocats", ha afegit Puigdemont, qui ha insistit que és "absolutament important saber per part de les autoritats europees si tenim la possibilitat o no d'anar-hi".

Els advocats de Puigdemont ho han apuntat perquè aspiren a portar el cas davant Luxemburg i que el tribunal es pronunciï sota el procediment accelerat, amb el qual la cort europea resol els casos urgents en una mitjana de dos mesos.

El Tribunal amb seu a Luxemburg resol normalment litigis entre els països i les institucions de la Unió Europea i només poden acudir directament a ell particulars si es tracta d'una decisió de les institucions comunitàries que els hagi afectat de "manera personal", segons han subratllat fonts europees.

En el cas de l'acreditació com a eurodiputat de Puigdemont, ha estat la Junta Electoral Central l'autoritat espanyola que li ha denegat l'acta per no haver anat personalment a acatar la Constitució, un requisit que estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) a Espanya.

Una altra possibilitat per a l'expresident català seria plantejar un recurs per omissió si considera que el Parlament europeu havia d'haver pres una decisió --la de permetre'l prendre possessió del seu escó-- i no ho ha fet, encara que fins avui la institució ha respost que les llistes d'eurodiputats són una competència que correspon a les autoritats nacionals de cada Estat membre.

Una altra manera d'arribar fins a la Justícia europea seria optar primer per la justícia espanyola per presentar el recurs i sol·licitar al Tribunal nacional que plantegés una qüestió prejudicial al TUE. En aquest cas, el jutge espanyol pot acceptar o no la petició i només estaria obligat a elevar la qüestió a Luxemburg si fos l'última instància a la qual el demandant podria acudir a Espanya.