Actualitzat 11/02/2016 19:11 CET

Puigdemont diu als cònsols que la independència s'acosta: "Tindran feina"

J.Baiget, R.Romeva, C.Puigdemont y el cónsul J.A.Buffa
EUROPA PRESS

   BARCELONA, 11 Febr. (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dijous als cònsols que resideixen a Barcelona que la independència de Catalunya no només és possible, sinó que s'acosta i es materialitzarà pròximament: "Tindran feina en aquests pròxims mesos".

   Ho ha dit en la tradicional recepció que fa la Generalitat al cos consular: "Vostès saben que aquest és un país que està caminant cap a la seva independència. Han conegut processos similars, tenen l'experiència de la diplomàcia, de com els països avançats resolen aquestes situacions".

   El president català s'ha ofert als cònsols cooperació i també "informació" de primera mà sobre el procés sobiranista perquè a cada moment sàpiguen de manera fiable què passa, i ha garantit que Catalunya avança cap a un Estat amb diàleg, actitud de col·laboració i seguretat jurídica.

   Puigdemont ha ofert col·laboració als cònsols, però no els ha demanat explícitament el suport al procés sobiranista, tot i que sí que ha esmentat que compta, per culminar aquest procés, amb els ciutadans dels països que representen i que resideixen a Catalunya.

   "Els seus ciutadans residents a Catalunya són part important en la implicació d'aquest procés polític. Us donarem molta més feina. Barcelona no és una ciutat ordinària. Catalunya no és un país ordinari. Aquest no és un procés polític ordinari", ha sentenciat sobre el projecte sobiranista.

CATALÀ I CASTELLÀ

   En un discurs en el qual ha intercalat el català i el castellà, ha exposat: "Vostès saben que no estan destinats a una ciutat qualsevol. Saben què representa aquest palau, saben què representa la institució de la Generalitat i saben perfectament quin és el projecte polític" del Govern.

   Puigdemont ha lloat la tasca dels cònsols, ha assegurat que Barcelona és la tercera ciutat el món amb més diplomàtics d'aquest rang, i ha confiat que mantindrà una delegació diplomàtica de la mateixa qualitat quan "d'aquí a uns mesos quan es converteixi en la capital d'un Estat".

CONSELLERIA D'EXTERIORS

   El conseller d'Afers Estrangers de la Generalitat, Raül Romeva, ha destacat que el nou Govern ha pujat a un rang de "nivell superior" la competència en relacions internacionals: fins ara era una secretaria i ara ha passat a ser una Conselleria --no ha esmentat que ha estat impugnada davant del Tribunal Constitucional pel Govern--.

   Romeva ha argumentat davant dels diplomàtics que la independència arribarà perquè és "un procés inexorable que desitja la majoria democràtica del poble" de Catalunya, i ha assegurat que la seguretat jurídica és un principi rector del procés sobiranista.

   Tant Romeva com Puigdemont han realçat en les seves intervencions que una Catalunya independent vol continuar formant part de la Unió Europea sense matisos, i el president ha exposat: "Tenim una vocació internacionalista. Som un dels cors d'Europa".

CÒNSOL DEGÀ

   També ha pres la paraula el degà del cos consular a Barcelona i cònsol del Paraguai, Juan Alfredo Buffa, que ha començat el seu discurs assenyalant, com també ha fet Puigdemont, que Barcelona és la tercera ciutat mundial en nombre de cònsols i amb presència de diplomàtics dels cinc continents.

   Sense cap al·lusió al procés sobiranista, ha acceptat l'oferta de "treball conjunt i cooperació" amb el Govern més enllà dels actes protocol·laris com el d'aquest dijous, i ha destacat el paper que fan els cònsols a l'hora de representar les seves comunitats i de teixir relacions comercials.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés