Publicat 15/10/2019 12:38:14 +02:00CET

Puigdemont demanarà la restitució dels seus drets polítics i econòmics com a diputat del Parlament

Carles Puigdemont
Christian Charisius/dpa - Archivo

BRUSSEL·LES, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimarts que demanarà la restitució dels seus drets polítics i econòmics com a diputat del Parlament de Catalunya, després que el jutge Pablo Llarena acordés aixecar la seva suspensió, que era aplicable a processats per delicte de rebel·lió.

"Demanaré, si no ho hem fet avui, ho faré demà, la restitució de tots els meus drets polítics i econòmics al Parlament de Catalunya", ha assegurat en declaracions als mitjans en el marc de la protesta d'una vintena d'eurodiputats que han demanat la llibertat dels polítics catalans presos a les portes del Parlament Europeu.

Puigdemont ha subratllat que l'Estat espanyol "en el seu conjunt" ha defensat una "falsa acusació de violència" per "violar els drets polítics de moltes persones", i ha creat "un dany irreparable" en impedir que els processats per rebel·lió poguessin exercir de diputats.

Aquesta "enginyeria processal", com l'ha qualificada, pretenia "aconseguir els efectes d'una condemna per rebel·lió" malgrat que "sabien" que no hi havia violència. Segons ell, això demostra que a Espanya "no hi ha garanties", separació de poders o possibilitat de tenir un judici just.

El líder independentista fonamenta el seu raonament en què la nova ordre europea de detenció i entrega demana l'extradició pels delictes de sedició i malversació, però no per rebel·lió com en els dos casos anteriors.

Amb respecte, precisament, a la reactivació de l'euroordre, Puigdemont ha afirmat que era una cosa que "estava prevista" i ha avançat que el procés "potser no és tan ràpid com alguns sostenen".

En qualsevol cas, ha reiterat que està a "disposició" de la justícia belga per presentar-s'hi quan els ho sol·licitin. "Coneixen el meu domicili i la meva disposició a ser-hi present quan ells ho requereixin i, per tant, no hi haurà cap problema", ha expressat.

En la mateixa línia, l'expresident de la Generalitat ha qualificat de "veritables animalades" les informacions que especulaven amb el fet que sortís de la UE. "He estat, estic i estaré sempre a disposició de la justícia" belga, un país en el qual "hi ha una clara separació de poders".

Puigdemont, a més, s'ha declarat "incapaç" d'explicar les raons que han portat Llarena a reclamar la seva entrega per sedició i ha instat a "preguntar-ho als creatius de la justícia espanyola". "Veurem com expliquen el canvi perquè en aquests dos anys no he anat a Espanya a fer res que hagi canviat la meva situació anterior", ha remarcat.