Puigdemont deixa clar a la CUP que l'única alternativa als seus pressupostos és prorrogar els actuals

Publicat 27/5/2016 14:03:56CET
Carles Puigdemont en un acto en Madrid
EUROPA PRESS

Creu que la rebaixa de l'IRPF no es notarà fins al 2019, quan Catalunya ja serà independent o haurà un altre model de finançament

MADRID, 27 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha deixat clar a la CUP que l'única alternativa que existeix a aprovar el seu projecte de Pressupostos per al 2016 és prorrogar els comptes actuals, i ha donat per fet que no té intenció de convocar eleccions anticipades aquest any en cas de no aconseguir tirar endavant els seus comptes.

Durant la seva intervenció en Fòrum Europa, el president català ha reiterat la seva intenció de fer un "esforç" per poder aprovar el Pressupost amb el suport "de més d'un grup polític". "Buscarem el suport de tots, sense exclusió: dels més distants als nostres postulats als més pròxims, i fins i tot als quals van permetre la investidura", ha dit, referint-se a la CUP, que ha rebutjat de pla aquesta proposta.

A més, ha posat èmfasi que tot i que el projecte pressupostari que ha presentat el seu vicepresident econòmic i líder d'ERC, Oriol Junqueras, no és "per tirar coets", sí permeten aplicar mesures beneficioses per als ciutadans.

"Anem a veure què serveix més a les persones: si el nostre Pressupost o un prorrogat que es va fer en condicions molt més (difícils) que les actuals", ha postil·lat.

ARTUR MAS VA PARLAR DE FINAL DE LEGISLATURA

Amb aquesta frase, Puigdemont ha deixat clar que no té intenció de convocar eleccions anticipades aquest any en el cas que els seus Pressupostos no surtin endavant al parlament, tot i que fa només uns dies el líder de CDC, Artur Mas, assegurés que la convalidació dels comptes era condició 'sine qua non' per avançar en la legislatura i no donar per trencat l'acord amb la CUP.

Malgrat les pressions, els anticapitalistes ja 'van plantar' fa uns dies el vicepresident Junqueras durant la presentació del projecte de Pressupostos com a protesta per l'actuació dels Mossos d'Esquadra en els aldarulls del barri de Gràcia.

Llavors, a més d'exigir uns Pressupostos de clara ruptura i confrontació amb l'Estat, la CUP també va reclamar la dimissió del director dels Mossos, Albert Batlle, a qui Puigdemont ha tornat a defensar aquest divendres, assegurant que no té intenció d'atendre aquestes exigències.

DESPESA SOCIAL RÈCORD

En aquest punt, el president del Govern de JxSí ha defensat l'oportunitat que la CUP doni suport als comptes presentats per la Generalitat insistint que són "bones" perquè "creixen en despesa social", que suposarà el 73% del total.

Una xifra a la qual "no s'havia arribat mai" i que permetrà "superar una etapa difícil" com la recent, que en qualsevol cas ha defensat en assenyalar que sense les "dures" retallades aprovades pels últims governs d'Artur Mas la regió no estaria actualment on està. "Hem d'estar molt agraïts", ha arribat a afirmar.

"Ara podem superar una etapa difícil. Fem front a un cicle de millora econòmica de la qual ja percebem alguns efectes, i en els Pressupostos situem les persones com una de les prioritats", ha continuat.

Així, ha insistit que les partides de salut, educació o acció social pugen i ha defensat l'increment de la despesa en acció exterior en les noves necessitats de la Generalitat, matisant encara que part del mateix ja existia, repartit en diferents partides de Pressupostos anteriors.

"Espero que aquest missatge ho atenguin no només els que estan compromesos amb l'estabilitat parlamentària, sinó tots els partits, i jo m'ho crec, que el seu interès màxim són les persones", ha tornat a llançar a la CUP.

NO ES NOTARÀ SI ES RECAPTA MENYS PER IRPF

El president de la Generalitat també ha fet referència a la seva anunciada reforma de l'IRPF per abaixar el tipus en la part autonòmica a tots els trams, i no únicament als més baixos com sol·licita el seu soci de govern ERC.

"Ja portàvem en el Pressupost que havíem d'emprendre una rebaixa de l'IRPF, especialment en la rendes més baixes. El projecte està en tràmit parlamentari i estic absolutament convençut que en aquest aspecte anem a trobar la col·laboració de tots els grups parlamentaris", ha manifestat.

A més, ha negat que aquesta mesura repercuteixi negativament en l'estabilitat dels comptes catalans, recordant que tot i que els seus efectes són "immediats" per als ciutadans, no succeeix el mateix amb les arques autonòmiques, que no notaran la menor recaptació fins al 2019, quan l'Estat liquidarà el sistema de finançament corresponent a l'any vinent, que serà el primer en el qual la Declaració de la Renda es faci amb els nous tipus.

Puigdemont ha afegit a més que espera que Catalunya tingui "una relació completament diferent" de l'actual amb el Govern espanyol i que, en cas que no sigui així, ja s'hauria d'haver modificat l'actual sistema de finançament autonòmic, i les condicions seran "diferents".

"Per tant, els efectes d'aquesta menor recaptació que pugui existir en les rendes més baixes, que a Catalunya tributen bastant alt, no ho anem a veure, no ho anem a patir, fins al 2019", ha afegit, indicant que en aquest temps la situació econòmica hauria d'haver millorat, el que ajudarà també a "assumir perfectament" una mesura que és "de justícia".