Considera "arriscat" negociar amb l'Estat i demana que abans es compleixin els acords tancats
BARCELONA, 6 des. (EUROPA PRESS) -
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha criticat el que considera "pactisme mgic", en allusió al suport d'ERC i del PDeCAT al Govern central per tirar endavant els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).
En un article d'opinió que ha publicat 'La Vanguardia' i ha recollit aquest diumenge Europa Press, defensa que que l'Estat compleixi acords anteriors és una condició necessria per signar-ne de nous.
Considera que el 'pactisme mgic' "s'anuncia com un remei que predisposa la cura de gairebé tots els mals", una cura que ningú no s'explica, i que l'Estat n'ha rebut el producte amb entusiasme, ha confessat.
Puigdemont entén que els responsables polítics no han aprofitat l'experincia i el coneixement acumulat de Catalunya, i que han provar d'inventar o innovar en les relacions amb l'Estat "amb la ingnua esperana de ser els qui resoldrien el problema".
CATALANOFBIA VS PATRIOTISME
A més, creu que "el pes dels llegats del comte-duc Olivares, Felip V, Primo de Rivera i Franco", entre D'altres, recau sobre un reguitzell de ministres, funcionaris, jutges i servidors de l'Estat, lleis i decrets, i determina la posició de l'espai polític, cosa que ha qualificat de catalanofbia, mentre que per als anteriors --defensa-- és patriotisme.
Puigdemont ha qualificat l'Estat de "maquinria de poder que actua com un sistema expert" en qu no importa la ideologia o el poder concret que tenen les persones que el representen, segons ell.
Sosté que, quan un jutge sentencia, no es serveix d'una empara legal, sinó "d'un l'aval de tot un sistema que ha refinat la persecució a una nació minoritria", motiu pel qual veu extremadament arriscat endinsar-se en acords amb l'Estat sense prendre precaucions, afegeix.
Per tant, ha afirmat que les millores que el catalanisme pugui obtenir "mai no seran a compte del debilitament del poder de l'Estat", amb qu qualsevol atorgament d'autogovern estar sempre vigilat, segons Puigdemont, pels tres poders de l'Estat.
EVITAR LA "DERROTA PERMANENT"
Ha argumentat que "el catalanisme ha descurat de manera massa lleugera la construcció del seu sistema expert", a diferncia del sistema basc, i que la lgica amb qu s'han encarat les relacions amb l'Estat des de Catalunya els ha condemnat literalment a una derrota permanent.
A parer seu, cal posar en prctica l'estratgia per aconseguir un Estat propi, guiada "per mplies i creixents majories electorals", i aprendre de les experincies passades, com la de l'1-O, que va ser, en paraules de l'expresident, un doll d'esperana que va canviar Catalunya i les relacions amb l'Estat.