Puigdemont defineix a Catalunya com una "nació-diàleg" i exalça el "pactisme català" davant de l'espanyol

Publicat 27/5/2016 15:28:57CET
Carles Puigdemont en un acto en Madrid
EUROPA PRESS

Qüestiona la capacitat i "coratge polític" dels partits d'àmbit estatal per aconseguir un nou pacte constitucional

MADRID, 27 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha definit Catalunya com una "nació-diàleg" i ha exalçat el "pactisme català" davant de l'espanyol, que "no ha estat capaç de pactar" ni tan sols per formar Govern.

"Reivindico el dret a dialogar, a escoltar i a ser escoltat", ha dit durant un discurs en les trobades Escorta Espanya, Escolta Catalunya! que s'han celebrat aquest divendres en la Fundació Ortega-Marañón a Madrid. A l'acte han assistit l'exministra socialista Carme Chacón així com l'exministre Eduardo Serra, que ha intervingut.

En aquesta línia, ha reivindicat el "pactisme català" que pacta "portes endins i amb si mateix" però que, al mateix temps "vol pactar portes enfora": "No és que vulgui, és que ho ha fet i demostrat", ha manifestat, reblant: "Ens sentim còmodes dialogant, no violents".

El president autonòmic ha assegurat que a Catalunya se senten "dins de la nació-diàleg": "I ens agradaria trobar a molts altres pobles i cultures polítiques que compartissin aquesta mateixa base fundacional", ha subratllat, per després carregar contra la cultura política espanyola.

"PROBLEMA" EN LA CULTURA POLÍTICA ESPANYOLA

Puigdemont ha carregat contra l'actitud de les forces polítiques d'àmbit estatal: "Ningú parla del pactisme espanyol", ha incidit. Segons la seva opinió, a Espanya les forces polítiques no ha estat capaços de "cedir, coresponsabilitzar-se o entendre les raons de l'altre tot i que no agradin".

De fet, ha lamentat aquest "problema" de la cultura política espanyola contemporània que, segons la seva opinió, amb els anys "ha empitjorat". I segons la seva opinió, la falta de "coratge polític" s'evidencia amb "incapacitat" dels partits de formar un Govern.

"I si no hi ha capacitat de formar un Govern, Quin coratge pot haver perquè s'emprenguin reformes profundes com el nou pacte constitucional?", ha subratllat sobre aquesta qüestió.

APORTACIONS DE LA POLÍTICA CATALANA

Alhora, ha destacat l'"orgull" que suposa aconseguir un pacte després de "cedir coses" perquè, segons ha defensat, pactar suposa "renunciar". De fet, ha defensat que el catalanisme polític ha realitzat "sempre aportacions polítiques" per enfortir "la cultura del pacte" i al "progrés espanyol i la construcció europea". "Catalunya està en els valors fundacionals d'Europa", ha afegit.

Amb tot, Puigdemont ha dit trobar a faltar el diàleg i, especialment, "el coratge polític per abordar les "discrepàncies profundes". "Tot el món vol dialogar i ha de dialogar, però si no va acompanyat d'una actitud amb voluntat de concreció i d'aplicació d'allò dialogat i acordat és un exercici que pot conduir a noves frustracions", ha advertit.

Segons ha reclamat "la solució que ha d'existir entre el conflicte polític espanyol i català ha de partir de la base del diàleg". Per aquest motiu, ha agraït la celebració d'aquestes trobades per "construir solucions" tot i que ha dit esperar que "no siguin unes jornades més" i que es transfereixi a l'àmbit polític el "coneixement" d'aquestes jornades.