Publicat 16/11/2020 16:52

Puigdemont compareixer al desembre a l'Eurocambra per demanar que es rebutgi el suplicatori

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comin amb les credencials d'eurodiputats.
TWITTER/GONZALO BOYE - Archivo

BRUSSELLES 16 nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu preveu celebrar en la reunió del 3 i 7 de desembre la sessió en qu l'expresident de la Generalitat i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, compareixer per respondre al suplicatori del Tribunal Suprem espanyol per aixecar la seva immunitat parlamentria i el procediment formal sobre el qual ha arrencat aquest dilluns a l'Eurocambra.

Els eurodiputats examinaran conjuntament els expedients de Puigdemont i dels dos exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, que es van desplaar a Blgica per evitar la causa per l'1-O i van guanyar un escó a l'Eurocambra en les europees del maig de l'any passat.

El calendari encara s'ha de confirmar oficialment perqu, després del primer debat a porta tancada que ha reactivat el procediment, la convocatria s'ha de comunicar a totes les parts i esperar que els eurodiputats catalans donin el seu vistiplau, han explicat a Europa Press diverses fonts parlamentries.

D'aquesta manera, Puigdemont, Comín i Ponsatí compareixeran, si no hi ha canvis d'agenda, en la mateixa sessió de desembre i ho faran en una sessió que els protocols per fer front a la pandmia preveuen que se celebri per videoconferncia, tot i que la defensa dels polítics catalans podria sollicitar que fos presencial.

Els advocats dels tres eurodiputats catalans han dissenyat una defensa basada a denunciar la "persecució política" que sostenen que pateixen a Espanya, i també a argumentar que els delictes de sedició pel qual se'ls reclama no existeix en altres estats membres.

Les regles de l'Eurocambra permeten rebutjar un suplicatori motivat per opinions o vots d'un eurodiputat durant l'exercici de les seves funcions, i també si hi ha 'fumus persecutionis', és a dir, quan la intenció de la petició és "perjudicar l'activitat política d'un diputat i, en conseqüncia, la independncia de la institució".

En qualsevol cas, la tramitació dels suplicatori al Parlament europeu és un procés llarg que exigeix diverses reunions per assegurar la defensa dels reclamats, el debat de la comissió competent i la votació tant en la comissió com en el ple, per la qual cosa totes les estimacions apunten que s'estendr "almenys quatre mesos" i que fins i tot es podria allargar més.