Publicat 13/01/2021 22:17

Puigdemont compareixer aquest dijous a l'Eurocambra per demanar que es rebutgi el seu suplicatori

L'expresident de la Generalitat,, Carles Puigdemont.
EUROPA PRESS

BRUSSELLES, 13 gen. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, compareixer a porta tancada aquest dijous davant la comissió del Parlament Europeu que ha de decidir sobre el seu suplicatori, després que el polític independentista sollicités al desembre un ajornament fins al gener d'un procés que no es resoldr fins almenys el mar o l'abril.

A més del cas de Puigdemont, que ser el primer a declarar, la comissió sobre Assumptes Jurídics de l'Eurocambra s'ocupar en aquesta sessió d'examinar els expedients dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí --els altres dos eurodiputats de JxCat pels quals el Tribunal Suprem (TS) ha enviat un suplicatori a l'Eurocambra--. La sessió tancar amb el cas d'una quarta eurodiputada reclamada pels tribunals del seu país, la socialista búlgara Elena Yoncheva.

La sessió arrencar poc abans de les 17.00 hores i combinar el format presencial amb intervencions telemtiques a causa de les estrictes mesures de seguretat imposades a l'Eurocambra per tractar de contenir la propagació del coronavirus.

Els eurodiputats l'expedient dels quals s'examina declararan per separat i sota l'estricta condició de confidencialitat, per la qual cosa ningú ali al procés podr presenciar-ho, a excepció d'un assessor legal que pot acompanyar als reclamats si aquests ho solliciten, per que no podr intervenir.

Així, es repetir el mateix patró en les compareixences de Puigdemont, Comín i Ponsatí, dels quals no s'ha informat si acudiran a la sala parlamentria a Brusselles o intervindran per videoconferncia, encara que el fet que Puigdemont i Comín resideixin a Blgica podria afavorir la seva participació presencial.

Cadascuna de les audincies reserva un mxim de 15 minuts perqu l'eurodiputat sobre la immunitat del qual s'ha de decidir exposi els seus arguments i després s'obre una ronda de preguntes dels eurodiputats que formen la comissió JURI.

Després d'aquest intercanvi, l'eurodiputat afectat ha d'abandonar la sessió perqu la comissió parlamentria continu una discussió a porta tancada sobre el seu expedient.

Un cop es realitzi el debat parlamentari sobre les compareixences, el ponent --el mateix per als tres eurodiputats de JxCat-- haur de redactar l'informe que proposi la posició de l'Eurocambra, un text que ser sotms primer al vot de la comissió i, posteriorment, al ple. Per complir tot el procés seran necessries encara almenys dues sessions, per la qual cosa és poc probable que l'Eurocambra pugui respondre els suplicatori abans de mar o abril.

El repartiment dels ponents encarregats de cada suplicatori es realitza per torns entre els diferents grups parlamentaris i en aquesta ocasió la responsabilitat recaur sobre el conservador búlgar Angel Dzhambazki, que comparteix grup (ECR) amb la delegació de Vox, per també amb els nacionalistes flamencs de la N-VA, molt propers i simpatitzants de la causa independentista catalana.

Les regles de l'Eurocambra permeten rebutjar un suplicatori si est motivat per opinions o vots de l'eurodiputat en l'exercici de les seves funcions i també si es dona un cas de 'fumus persecutionis', és a dir, quan es conclou que la intenció de la petició és "perjudicar l'activitat política d'un diputat i, en conseqüncia, la independncia de la institució".

El Parlament Europeu va rebre al llarg de la passada legislatura 55 suplicatoris d'autoritats judicials dels Estats membres sollicitant que s'aixequés la immunitat d'algun dels seus eurodiputats i solament va rebutjar suspendre aquesta protecció en cinc dels casos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés