Publicat 18/10/2019 16:12

Puigdemont compareixer el 29 d'octubre davant del jutge de primera instncia que decidir sobre l'euroordre

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
@JUNTSXCAT - Archivo

Es va lliurar a la Policia dijous al matí i ha estat arrestat fins aquest matí

BRUSSELLES, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

L'audincia de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont davant del jutge de primera instncia que ha de prendre una decisió sobre l'entrega o no del líder independentista a les autoritats espanyoles tindr lloc dimarts 29 d'octubre, tal com ha informat aquest divendres la Fiscalia de Brusselles.

Puigdemont tindr aquest dia una audincia davant la cambra del Consell, el tribunal de primera instncia que ha de decidir en un termini de quinze dies sobre l'ordre europea de detenció i entrega que es reactivar dilluns passat el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

La decisió que prengui aquest tribunal, en qualsevol cas, ser recurrible. Primer davant del Tribunal d'Apellació i, posteriorment, davant del Tribunal de Cassació. En tots dos casos, la sala té 24 hores per decidir si admet el recurs i 15 dies més per prendre una decisió i concloure si l'ordre d'extradició es pot executar o no.

En una roda de premsa, el ministeri públic ha explicat que el polític catal es va lliurar a la Policia belga aquest dijous al matí i després va ser arrestat i va prestar declaració. Puigdemont va estar-se sota custdia policial fins que el jutge d'instrucció ha decidit deixar-lo en llibertat sense fiana aquest divendres al matí.

Els portaveus de la Fiscalia no han volgut precisar si les autoritats belgues li han requisat el telfon mbil i qualsevol altre dispositiu que li facilités el contacte amb l'exterior, per han assenyalat que és el procediment "habitual". Tampoc han volgut detallar on ha passat la nit el polític secessionista.

Si que han confirmat que el procediment es va suspendre durant un temps perqu la seva defensa va intentar traslladar el jutge d'instrucció que, en la seva opinió, Puigdemont té immunitat parlamentria per haver estat triat eurodiputat. Com a conseqüncia, el jutge d'instrucció va preguntar al Tribunal Suprem si el líder independentista gaudeix efectivament de la condició d'immunitat parlamentria.

Després de rebre les explicacions de Llarena sobre l'assumpte -en les quals el jutge espanyol explica que no té immunitat perqu no va recollir l'acta de diputat-- el jutge d'instrucció ha continuat amb el procediment i finalment ha ordenat la posada en llibertat sense fiana.

No obstant aix, el jutge ha imposat mesures cautelars que impedeixen a l'expresident de la Generalitat abandonar el país sense permís de la justícia belga. També ha d'estar localitzable en tot moment.

La directiva d'aplicació de l'euroordre preveu un termini mxim de 60 dies perqu l'Estat membre requerit prengui una decisió sobre si executa o no l'extradició sollicitada per un altre Estat membre.

Aquest termini es podria prorrogar 30 dies més en casos excepcionals. Les autoritats de les dues parts tindrien després deu dies per acordar i dur a terme l'entrega del detingut.

D'acord amb l'ordenament legal belga, Blgica pot rebutjar l'extradició d'una persona buscada per un país soci si hi ha "raons serioses" per pensar que no es respectaran els seus drets fonamentals després de l'entrega o si els delictes que se li imputen no són una infracció del dret belga o no estan recollits en un llistat de 32 delictes acordats per la UE en la seva directiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés