Puigdemont i Comín cobraran 70.000 euros en endarreriments des del juliol

Actualitzat 9/1/2020 12:03:41 CET
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comin han recollit la credencial permanent d'eurodiputats.
TWITTER/GONZALO BOYE

Junqueras ara per ara no cobrarà salaris i dietes, a l'espera de la decisió del Suprem

BRUSSEL·LES, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín cobraran gairebé 70.000 euros del Parlament Europeu en qualitat d'endarreriments de salaris i dietes per haver estat reconeguts formalment eurodiputats des del 2 de juliol del 2019.

Cada eurodiputat té dret a un sou net de 6.824,85 euros mensuals i a dietes per a despeses generals l'import de les quals ascendeix a 4.513 euros al mes. La institució comunitària pagarà aquests diners a tots dos líders independentistes amb caràcter retroactiu, segons han confirmat fonts parlamentàries.

Com Puigdemont i Comín acumulen sis mesos de retard en aquests pagaments, cadascú rebrà 68.027,10 euros només en concepte d'endarreriments. La institució fa aquests pagaments el dia 15 de cada mes, per la qual cosa la xifra total es pot elevar a 79.364 euros si els retards s'abonen juntament amb el pagament del gener.

Les dietes per a despeses generals estan destinades a cobrir despeses com la gestió de les seves oficines i el telèfon, així com la compra i manteniment d'equips informàtics. L'import es redueix a la meitat si el diputat no assisteix a la meitat de les sessions plenàries de cada any sense justificació.

Per contra, el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, no podrà tenir accés a aquests emoluents malgrat que també ha estat reconegut eurodiputat per l'Eurocambra arran de la sentència de la justícia europea sobre l'abast de la seva immunitat.

Per poder tenir accés als sous i les dietes corresponents, Junqueras hauria d'enllestir abans els tràmits per obtenir la credencial d'eurodiputat, i això depèn de la decisió del Tribunal Suprem sobre la seva situació de presó.

Els tres polítics independentistes van ser reconeguts dilluns passat com a eurodiputats en una comunicació administrativa de l'Eurocambra que assenyalava que la institució "prendrà nota" d'aquesta condició a l'inici de la sessió plenària que comença aquest dilluns a Estrasburg (França).

Puigdemont i Comín podran participar-hi després d'haver obtingut les credencials permanents, mentre que Junqueras està empresonat, pendent de la decisió del Tribunal Suprem sobre la seva situació després de la sentència del TJUE.

Contador