Publicat 6/5/2019 18:57:43 +02:00CET

Puigdemont anuncia accions legals contra la JEC: "No pot quedar impune"

28A.- Puigdemont avisa Sánchez que no li donaran "cap xec en blanc"
David Zorrakino/Europa Press

"Hem demostrat que teníem raó, que teníem els nostres drets"

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat i candidat de JxCat en les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dilluns que emprendrà accions legals contra la Junta Electoral Central (JEC) per haver-lo exclòs de la candidatura, perquè finalment la justícia ha dictaminat que sí que pot presentar-se en els comicis.

"Quan de manera clara ha quedat provat i demostrat que hi ha hagut una utilització i un abús de la llei, hem de defensar-nos. Això no pot quedar impune", ha afirmat en una entrevista de Tv3 recollida per Europa Press.

Puigdemont ha sostingut que per defensar la democràcia és necessari "assenyalar, treure les vergonyes i apuntar a la gent que fa una molt mala praxi" de la justícia, i ha qüestionat la independència i les garanties de la JEC.

Ha assegurat que la JEC no pot prendre decisions en funció de si la candidatura els hi agrada més o menys als membres de la Junta Electoral, com creu que ha succeït amb la seva exclusió de la candidatura de JxCat: "Això és dinamita la base d'un sistema democràtic".

"Hem demostrat que teníem raó, que teníem els nostres drets", encara que ha expressat estar molest perquè ha hagut de dedicar un temps a enfrontar-se a la JEC per poder-se presentar en els comicis que hauria emprat per preparar la campanya.

Així, ha assenyalat que queden 20 dies per a les eleccions i aquest mateix dilluns han rebut l'autorització per imprimir les paperetes que volen enviar als domicilis de la ciutadania i per "intentar aconseguir el temps" que considera que li han robat.

"En 20 dies hem de fer el treball que altres partits han pogut fer amb més temps", per la qual cosa creu que la seva candidatura en les europees ha sortit perjudicada després de la decisió de la JEC.

No obstant això, intentaran recuperar el "temps perdut" i la seva prioritat és guanyar les eleccions perquè ell i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí siguin escollits eurodiputats.

"VÈNCER A l'ESTAT"

Per Puigdemont, JxCat ha demostrat que té coneixement i experiència per vèncer a l'Estat: "Hem vençut Bèlgica, hem vençut Alemanya, acabem de vèncer Madrid. Tot aquest coneixement, aquest potencial i aquesta experiència de defensa eficaç i eficient de drets fonamentals l'hem de posar al servei dels ciutadans de Catalunya".

A més, s'ha compromès a posar el dret de l'autodeterminació de Catalunya en l'agenda europea i s'ha reivindicat com "la veu de l'octubre del 2017" a la UE.