Publicat 16/12/2014 19:16

Puig veu "llums i ombres" en el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç UE-EUA

Felip Puig, conseller de la Generalitat
EUROPA PRESS

Crearan una unitat de seguiment per calibrar les oportunitats i riscos que generi

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Empresa de la Generalitat, Felip Puig, ha apreciat "llums i ombres" en el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP) entre la UE i els Estats Units, davant de la qual cosa té una predisposició favorable de sortida, però prudent i recelosa segons es desenvolupin certs capítols.

"No és l'arcàdia feliç: pot tenir inconvenients. La valoració que fem té un punt de prudència, però també una perspectiva constructiva i positiva", ha destacat en resposta a la interpel·lació de la diputada de la CUP Isabel Vallet sobre les conseqüències del TTIP.

També ha anunciat que crearan una unitat de seguiment del TTIP per calibrar els impactes que tingui en cada àmbit, determinar les oportunitats que pugui generar per a les empreses catalanes --sobretot per a les pimes-- i avaluar els riscos i perjudicis que tingui una vegada es conegui en el seu conjunt, davant dels quals dissenyaran plans des del Govern per poder-los minimitzar.

Per a la diputada de la CUP, el TTIP suposa un "atemptat" a la sobirania econòmica i dels pobles, un desmantellament dels serveis públics, la precarització dels drets laborals i deixar de banda qualsevol mesura econòmica alternativa al capitalisme.

És més, ha apuntat que és un projecte polític, ideològic i social que supera l'àmbit de l'economia que comportarà una reducció dels salaris dels treballadors, del PIB, dels serveis i que afectarà negativament les pimes, entre d'altres qüestions.

"PLANTEJAMENTS APOCALÍPTICS"

Tot i això, Puig ha acusat Vallet de generar "por amb plantejaments apocalíptics" sobre un acord que encara s'està negociant i que, segons la seva opinió, pot suposar una gran oportunitat per a l'estructura econòmica catalana i de la resta d'Europa.

Tenint en compte que el comerç entre els Estats Units i Europa és la tercera part de tot el comerç mundial, el conseller ha defensat que el TTIP pot comportar un creixement del PIB europeu, de la renda per càpita dels espanyols, i ser un estímul per a l'economia de la UE.

També ha abordat els possibles riscos de la seva implantació com l'afectació que pot tenir sobre el funcionament dels serveis públics, tenint en compte que el model de creixement europeu i el nord-americà són molt diferents, tot i que ha afegit: "Estic convençut que Europa no acceptarà que hi hagi un retrocés des de la perspectiva dels drets, les garanties i la cohesió social".

A més, ha esgrimit que la negociació exclou la possibilitat de rebaixar les exigències dels sistemes nacionals de salut europeus i de les polítiques mediambientals, entre d'altres aspectes, i en el cas que resultessin afectats s'hi oposarien.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés