Publicat 10/03/2014 11:10

Puig insta la UE a pronunciar-se sobre el repartiment del dèficit entre l'Estat i les autonomies

El conseller Felip Puig
EUROPA PRESS

Critica que el Govern espanyol legisla contra els principis europeus de democràcia i diversitat

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Empresa i Feina de la Generalitat, Felip Puig, ha aprofitat aquest dilluns una conferència per reivindicar que la UE es pronunciï sobre el repartiment desigual dels objectius de dèficit entre l'Estat i les comunitats autònomes a Espanya.

En la conferència 'La nostra Europa: prosperitat, benestar i diversitat', ha lamentat que des de les institucions europees "gosen" parlar de la necessitat de reduir salaris i augmentar l'IVA a Espanya, però no es pronuncien sobre el repartiment dels objectius de dèficit argumentant que és una qüestió interna en què no volen entrar.

Ha assenyalat que el Govern català és partidari d'"anar reduint els dèficits sense trencar la cohesió social", però ha opinat que el temps fixat actualment per arribar a l'equilibri pressupostari és massa curt.

Puig ha fet també referència a la voluntat de fer una consulta als ciutadans sobre el futur polític de Catalunya, i ha insistit que Catalunya vol dur a terme un exercici democràtic, cívic, amb doble pregunta i triple resposta per conèixer totes les opinions, "després d'anys d'intentar ser catalans dins d'Espanya", d'intentar l'encaix de Catalunya a Espanya, i que la tercera via no hagi tingut resposta a l'altre costat.

Ha afegit que l'europeisme forma part del catalanisme, que "Catalunya no donarà en cap moment l'esquena a Europa", i que si avança cap a la independència no té intenció de sortir del mercat comú europeu ni de la UE, i en el procés sempre hi haurà voluntat de diàleg amb l'Estat i amb les institucions europees.

Alhora, ha defensat que harmonitzar normativa a Europa "no vol dir uniformitzar", però el Govern espanyol va en aquesta línia i contra els principis fundacionals europeus de democràcia i diversitat.

"El Govern espanyol no només està dinamitant el sistema de les autonomies, sinó el model europeu", amb exemples com la llei d'educació, que ha titllat d'ideologitzant; la reforma de la llei de l'avortament, que ha vist com una imposició de supremacia moral, i les lleis de reforma local i d'unitat de mercat, uniformadores i invasores de competències.

OPINIÓ EMPRESARIAL

Respecte a l'opinió empresarial sobre el debat de la independència, en el torn de preguntes, fet en el marc del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, ha constatat: "Molts menys empresaris m'han mostrat preocupació que els que han mostrat respecte pel procés", i ha recordat que Catalunya lidera el volum d'inversió estrangera a Espanya, i no en el sector immobiliari, sinó en indústria i en l'àmbit productiu en general.

Ha incidit que s'està produint un canvi de cicle en l'economia, i que "ara és el moment de donar més crèdit, de contractar i de continuar mantenint la moderació salarial", en una crida a banquers, empresaris i sindicats, i des de l'administració ha reconegut que cal augmentar la intensitat de les reformes estructurals i la simplificació administrativa per afavorir el creixement.

Després de preguntar-li pel macrocomplex d'oci i joc BCN World a la costa de Tarragona, ha insistit que "fent bé les coses es capten turistes exigents i es riquesa i turisme de qualitat i familiar", buscant l'encaix en el territori, i en una línia semblant s'ha pronunciat sobre el projecte de macrocomplex comercial a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), afirmant que el Govern sempre buscarà l'equilibri per conservar el model comercial català de proximitat i mantindrà la seva croada contra la desregulació total, tot i que sí que intentarà trobar consens per a qüestions com la flexibilització d'horaris comercials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés