Publicat 16/02/2024 17:08

Puente i Capella constitueixen dilluns que ve la comissió política per al traspàs de Rodalies

Archivo - El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, amb la consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella
Gustavo Valiente - Europa Press - Archivo

L'òrgan s'encarregarà de fer el seguiment polític de l'acord

BARCELONA, 16 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, i la consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, presidiran dilluns que ve la constitució de la comissió política per al traspàs integral de Rodalies.

La constitució de l'òrgan es farà a partir de les 10.15 hores a la seu de la Conselleria de Territori a Barcelona.

La comissió serà l'encarregada de fer un seguiment polític i governamental del desplegament de l'acord de traspàs i crearà els grups de treball que han de desenvolupar els aspectes relacionats amb la cessió.

Aquesta comissió es va acordar el passat 10 de gener en la reunió que van mantenir Puente i Capella a Madrid, en la qual es va apuntar que es crearia la primera setmana de febrer.

Segons va explicar Capella després de la trobada, els grups de treball seran necessaris per fer efectiu el traspàs i "han de pilotar la constitució de l'empresa pública, les infraestructures i el finançament".

TRASPÀS

A principis de novembre del 2023, PSOE i ERC van acordar el traspàs integral de Rodalies en el marc de les negociacions per investir el president del Govern central, Pedro Sánchez.

L'acord especifica la creació d'una nova empresa participada per les dues administracions, Rodalies Catalunya, que serà la que prestarà el servei una vegada completat el traspàs, i que tindrà una participació majoritària de la Generalitat.

No obstant això, les decisions estratègiques que hagi de prendre la nova empresa necessitaran una "majoria qualificada".

L'acord explicita que el Ministeri traspassarà a la Generalitat la titularitat de la infraestructura ferroviària en la qual els serveis prestats siguin de titularitat de la Generalitat i puguin excloure's de l'explotació conjunta de la resta de Xarxa Ferroviària d'Interès General.

Així, els trams que seran traspassats inclouen, almenys, les línies R1, R2 i R3, i només es valorarà la transferència de vies que no afectin els trànsits amb altres comunitats autònomes o internacionals i que no incloguin el trànsit de mercaderies.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés