Actualitzat 06/09/2014 11:04 CET

Publicada al BOE la modificació de la Llei Concursal

MADRID, 6 set. (EUROPA PRESS) -

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dissabte el Reial decret de mesures urgents en matèria concursal, que entrarà en vigor dilluns que ve.

Una de les mesures que inclou l'esmentada norma és la creació d'una comissió de seguiment de pràctiques de refinançament i reducció del sobreendeutament privat que elaborarà un informe anual sobre la seva evolució i el seu impacte en l'economia.

La comissió proposarà al Govern mesures per continuar amb el procés de reducció del deute en el sector privat i vetllarà perquè s'efectuï amb el "menor cost" sobre l'ocupació i l'activitat.

Alhora, s'habilitarà un portal telemàtic en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sobre les empreses en liquidació per facilitar la seva alienació.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'ahir, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va defensar la reforma davant de les deficiències en el procés concursal, que han provocat que el 2013 el 95% de les empreses declarades en concurs acabés en liquidació, percentatge molt superior al de països com el Regne Unit (80%) o França (70%).

La norma, que estén les mesures preses en la fase pre concursal, estableix un "millor engranatge" entre el conveni concursal i els acords de finançament i elimina els obstacles legals per a la venda d'empreses i unitats productives sense càrregues, segons un comunicat enviat pel Ministeri d'Economia.

De fet, el ministre ha detallat que el decret amplia les possibilitats d'extensió dels efectes del conveni als creditors privilegiats. D'aquesta manera, es creen quatre tipus de creditors: públics (Hisenda i Seguretat Social), financers, laborals i comercials.

MÉS FÀCIL EVITAR QUE ES DESTRUEIXI UNA EMPRESA.

"És més fàcil evitar que es destrueixi una empresa que crear-ne una de nova", ha sentenciat Guindos, qui ha defensat que aquest és l'objectiu de la nova norma.

En estendre les facilitats aprovades en fase pre concursal a la concursal, el Govern pretén que els creditors puguin prendre acords de quitances, d'espera i puguin convertir deute en capital en nom de mantenir les empreses viables.

Sobre aquest últim punt, Guindos ha assegurat que ja s'està utilitzant perquè les empreses viables amb excés de deute puguin sobreviure. "Un esforç que es pot fer gràcies al fet que els bancs ja han provisionat tot aquest risc", ha emfatitzat per recordar que les entitats financeres van constituir provisions per més de 80.000 milions d'euros en compliment dels decrets aprovats en 2012.

MODIFICACIÓ DE LA LLEI D'ENJUDICIAMENT CIVIL.

El decret aprovat aquest divendres per l'executiu preveu que el deutor hipotecari pugui interposar recurs d'apel·lació contra la sentència que desestimi la seva oposició a l'execució en el cas que denunciés una clàusula contractual abusiva.

Aquesta possibilitat s'inclou en la modificació de la Llei d'Enjudiciament Civil amb la finalitat de donar compliment a la Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 17 de juliol de 2014.

Aquesta nova previsió s'aplicarà als procediments d'execució hipotecària en els que no s'hagués produït la posada en possessió de l'immoble a l'adquirent. A més, es dóna un termini d'un mes per als procediments en els quals hagués conclòs la data límit per recórrer la sentència que hagués desestimat l'oposició.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés