Publicat 13/04/2015 17:52

El PSOE ressuscita una iniciativa per facilitar la nacionalitat a descendents d'exiliats en el franquisme

Sede del Centro Documental de la Memoria Histórica
EUROPA PRESS

MADRID, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

El PSOE ha decidit ressuscitar una iniciativa parlamentària que ja va registrar al Congrés el desembre del 2013 perquè es donin més facilitats als descendents d'emigrants espanyols per accedir a la nacionalitat espanyola de manera que es garanteixi l'accés a la mateixa a aquells col·lectius que van quedar fora de la previsió que va establir la coneguda com Llei de Memòria Històrica del 2007.

Els socialistes ja van presentar una semblant iniciativa fa gairebé any i mig per al seu debat a la Comissió Constitucional del Congrés que encara està pendent de debat. Aquell text proposava donar sis mesos de termini al Govern espanyol per posar en marxa les iniciatives destinades a facilitar la nacionalitat al citat col·lectiu.

En canvi, la proposició no de llei que han registrat ara insta el Govern espanyol a donar aquest pas "de manera immediata" i no es proposa per ser debatut a la Comissió Constitucional, que s'encarrega dels assumptes relatius a la Memòria Històrica, sinó en la de Justícia, on es tracten els que afecten a la concessió de la nacionalitat.

El PSOE ja va intentar que el PP acceptés aquesta mesura quan la va plantejar en forma d'esmena al projecte de llei pel qual es concedeix la nacionalitat als descendents dels sefardites, que ara es tramita al Senat.

FILLS D'ESPANYOLS SÍ, D'ESPANYOLES NO

La ponent socialista d'aquesta norma ha estat la diputada per Pontevedra i secretària segona de la Mesa del Congrés, Carmela Silva, qui va ser secretària d'Emigració del PSOE en l'Executiva Alfredo Pérez Rubalcaba i ha posat la seva firma també en les dues proposicions no de llei registrades pel PSOE per facilitar la nacionalitat a descendents d'emigrants polítics.

A mes i mig de la celebració de les eleccions locals i autonòmiques i en vigílies de commemorar-se aquest dimarts el 84 aniversari de la proclamació de la II República, els socialistes insisteixen que la llei de memòria històrica va permetre obtenir la nacionalitat als fills i néts d'exiliats, però no va arribar a tots els eventuals beneficiaris perquè va deixar "certs aspectes a l'aire" que ara s'haurien de regular.

És el cas, per exemple, dels descendents de dones emigrants, ja que les espanyoles no transmetien la nacionalitat que ostentaven fins l'entrada en vigor de la Constitució del 1978, o dels fills majors d'edat dels qui han adquirit la nacionalitat per mitjà de la Llei de Memòria.

Les persones que van obtenir la nacionalitat en aplicació d'aquesta norma la podien transmetre als seus descendents sempre que aquests fossin menors d'edat, però no si ja havien complert 18 anys, el que ha provocat en moltes famílies que uns fills siguin espanyols i altres no.

Un altre dels col·lectius que no han pogut acollir-se a aquest dret són els descendents d'homes que van haver de renunciar a la nacionalitat espanyola abans del naixement dels seus fills. Alguns països receptors d'exiliats els obligaven a renunciar a la seva nacionalitat i obtenir la del lloc d'acollida per poder treballar allà.

Si aquesta renúncia es va produir després del naixement dels seus fills, tant aquests com els seus néts han pogut convertir-se en espanyols, però si la renúncia es va produir abans, els seus descendents no han tingut aquesta possibilitat.

UNS FILLS LA TENEN I ALTRES NO EN FUNCIÓ DE L'EDAT

El PSOE vol que el Congrés insti el Govern espanyol a impulsar de manera immediata les iniciatives legislatives necessàries per regular l'accés a la nacionalitat espanyola de tots els descendents d'espanyols i espanyoles als quals no es va poder aplicar la Llei de Memòria.

Alhora, planteja que es modifiqui la legislació que regula l'accés a la nacionalitat i que estableix l'obligatorietat dels descendents menors d'edat de ratificar-la.

Des del 2003, el Codi Civil estableix que els espanyols nascuts a l'exterior, fills de pare o mare espanyols nascuts també a l'estranger, perdran la nacionalitat espanyola si en el termini de tres mesos des de la seva emancipació o majoria d'edat no declaren la seva voluntat de conservar-la.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés