Publicat 15/4/2019 16:24:41 +02:00CET

El PSOE promet retirar les recompenses sobre condecoracions policials en casos com el de Billy el Niño

Antonio González Pacheco
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El PSOE es compromet si guanya les properes eleccions generals a retirar les recompenses econmiques que comporten certes condecoracions policials a aquells que incorrin en actes "incompatibles amb els drets humans i els valors democrtics", la qual cosa podria aplicar-se a casos com el del policia franquista Antonio González Pacheco, conegut com 'Billy el Niño'.

Així consta al programa electoral complet que els socialistes han fet públic aquest dilluns per als comicis del 28 d'abril. En concret, promet dur a terme les modificacions legislatives oportunes per retirar les recompenses sobre condecoracions policials "per actes incompatibles amb els drets humans i els valors democrtics".

Encara que no fa referncia a casos concrets, amb aquesta proposta el PSOE respon situacions com la de 'Billy el Niño', que gaudeix de quatre medalles policials pensionadas malgrat estar acusat de tortures durant els anys del franquisme.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat en diverses ocasions durant els darrers mesos la seva intenció de modificar la llei per poder retirar aquestes condecoracions a Antonio González Pacheco.

En concret, ha explicat que l'objectiu és "establir determinades circumstncies o possibilitats per a la retirada o prdua" de les condecoracions, així com "els efectius inherents a la mateixa", en referncia a la dotació econmica que algunes comporten. No obstant aix, aquesta reforma legal no ha vist encara la llum abans de la convocatria de les eleccions anticipades.

El programa electoral del PSOE també confirma la seva voluntat d'aprovar una nova Llei de Seguretat Ciutadana que substitueixi l'actual 'Llei Mordassa', amb l'objectiu de "reforar la protecció de les persones i assegurar un marc legislatiu que faciliti l'exercici del dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica".

Amb aix, els socialistes es comprometen a resoldre la reforma que va quedar pendent al Congrés amb la convocatria electoral i treure endavant, "amb l'acord de la majoria dels grups", un nou text on la societat espanyola "senti reflectits els seus drets i les seves llibertats" i on es garanteixi "la protecció de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".

Per a més, fa referncia a l'acord d'equiparació salarial, objecte de crítica interna en l'actualitat per la falta d'informació de la consultoria que ha d'esclarir les quantitats a percebre per policies i gurdies civils entre el 2018 i 2020. "Avanarem en el compliment dels acords adquirits en matria d'equiparació salarial de les Forces i Cossos de Seguretat", assegura el PSOE.

També inclou el programa el compromís de collocar cmeres de vigilncia amb enregistrament en tots els calabossos d'Espanya "per garantir la seguretat dels detinguts i dels policies".