Publicat 05/11/2020 13:04CET

El PSOE, Podem i ERC pacten prohibir la segregació d'alumnes per gènere en l'educació concertada

Imatge de recurs d'alumnes en un aula.
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

El PSOE, Podem i ERC han acordat una esmena per prohibir dins el projecte de llei orgànica de modificació de la LLOI (LOMLOE), conegut com 'Llei Celáa', que en l'educació concertada no es pugui segregar els alumnes per sexe.

Concretament, aquesta modificació contempla l'opció de retirar concerts als centres educatius que incorrin en la separació per gènere dels alumnes, que se sustenta en la llei d'igualtat.

"Amb la finalitat d'afavorir la igualtat de drets i oportunitats i fomentar la igualtat entre homes i dones, els centres que se sostenen parcialment o totalment amb fons públics desenvolupen el principi de coeducació en totes les etapes educatives, en conformitat amb el que disposa la Llei Orgànica 3/2007 de 22 de març per a la igualtat efectiva de dones i homes, i no separen l'alumnat pel seu gènere", recull l'esmena transaccional, a la qual ha tingut accés Europa Press i ha avançat 'El Periódico'.

A més, i amb l'objectiu d'afavorir la igualtat de drets i oportunitats, la modificació estipula que els centres educatius han d'incorporar mesures per desenvolupar la igualtat "efectiva" entre homes i dones en els respectius plans d'acció tutorial i de convivència.

El text, que es votarà aquest dijous en la ponència de la Comissió d'Educació del Congrés, aprofundeix que els centres "han d'incloure i justificar" en el seu projecte educatiu les mesures que desenvolupen per afavorir i formar en igualtat durant totes les etapes educatives, incloent l'educació per eliminar la violència de gènere, el respecte per les identitats, cultures, sexualitats i la diversitat, i la participació activa per "fer realitat la igualtat".

"En tot cas, les administracions educatives han d'impulsar l'increment de la presència d'alumnes en estudis de l'àmbit de les ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques, com també en els ensenyaments de formació professional amb menys demanda femenina", destaca l'esmena en el quart apartat.

Els tres grups han arribat a aquest acord després que el projecte de reforma de la llei que va redactar el Ministeri tan sols recollís que "en els processos associats a obtenir i mantenir unitats concertades, es prioritza els centres que apliquen el principi de coeducació i no separen l'alumnat pel seu gènere o la seva orientació sexual".

"GARANTIR LA IGUALTAT" A L'EDUCACIÓ

El PSOE i Podem ja van avançar la seva intenció d'impedir la segregació per sexe. El portaveu de la formació morada en la matèria, Javier Sánchez Serna, va destacar que en deu anys havia augmentat "en 13 punts" i plantejaven que "cap centre públic o sostingut amb fons públics pugui segregar per motiu de sexe i gènere".

Aquesta qüestió no és l'únic pacte conjunt de les tres formacions parlamentàries, perquè aquesta setmana també han acordat en una altra esmena eliminar el castellà com a llengua vehicular dins d'aquesta llei.

Fonts del Grup d'Unides Podem han explicat a Europa Press que, amb aquesta esmena pretenen "garantir la igualtat en el sistema educatiu espanyol que havia minvat amb l'aprovació de la LOMCE". Per tant, es prohibeix que les escoles que segreguen alumnes per sexes rebin, parcialment o totalment, fons públics.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés