PSOE i Podem derogaran parcialment la reforma laboral i apujaran els impostos a les rendes més altes

Publicat 30/12/2019 18:23:33CET
El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez i el líder de Podem, Pablo Iglesias, s'encaixen la mà al Congrés dels Diputats després de signar el principi d'acord per compartir un govern de coalició.
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

Acorden aprovar un ingrés mínim vital i reformar la Seguretat Social extraient despeses impròpies i revisant bonificacions

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

El PSOE i Unides Podem han acordat en el seu programa de Govern de coalició la derogació dels aspectes més lesius de la reforma laboral del PP del 2012, la garantia de revaloració de les pensions d'acord amb l'IPC i l'augment del Salari Mínim fins al 60% del salari mitjà a Espanya, així com una pujada d'impostos a les rendes més altes.

Així figura en el document de 50 pàgines titulat 'Coalició progressista, un nou acord per a Espanya', que han presentat aquesta tarda els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i d'Unides Podem, Pablo Iglesias, al Congrés dels Diputats, abans de la investidura de Sánchez com a president de l'anomenada Executiva de coalició.

Les dues formacions es comprometen a recuperar els drets laborals "arrabassats" per la reforma laboral del 2012 i a derogar amb caràcter "urgent" aspectes com la possibilitat d'acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia i les limitacions a l'àmbit temporal del conveni col·lectiu.

També prometen derogar la prioritat aplicativa dels convenis d'empresa sobre els convenis sectorials i modificar l'article 42.1 de l'Estatut dels Treballadors sobre contractació i subcontractació laboral a l'efecte de limitar la subcontractació a serveis especialitzats aliens a l'activitat principal de l'empresa, entre d'altres.

CONTRACTACIÓ

Com ja va anunciar el mateix Govern central, s'elaborarà un nou Estatut dels Treballadors del segle XXI, previ diàleg amb agents socials. En matèria de contractació, planegen limitar la capacitat de modificació unilateral de les condicions del contracte de l'empresa i revisar el mecanisme d'inaplicació dels convenis col·lectius, orientant-lo a complement salarial vinculat a causes econòmiques greus.

El document recull l'objectiu de simplificar i reordenar el menú de contractes de treball, amb el reforç del principi de causalitat en la contractació temporal i les sancions aplicables al seu ús fraudulent de manera que la contractació indefinida sigui la manera ordinària d'accés a l'ocupació; i revisar la normativa sobre feina a temps parcial per prevenir-ne l'ús fraudulent.

Igualment, s'exploraran les opcions possibles per reduir la dualitat, s'afavorirà l'ús del contracte fix discontinu per a activitats cícliques i estacionals, i es revisaran les causes de l'acomiadament. També es revisaran els contractes formatius i s'aprovarà i desenvoluparà l'Estatut del Becari, limitant l'encadenament de períodes de pràctiques i establint un percentatge màxim de becaris en empreses.

Aquestes mesures s'escometran en paral·lel a un impuls de la lluita contra el frau laboral i a la millora de l'efectivitat i l'eficiència de les polítiques actives d'ocupació i la simplificació del sistema de protecció per atur.

SMI I PENSIONS

Igualment, es comprometen a apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a aconseguir progressivament el 60% del salari mig a Espanya, tal com recomana la Carta Social Europea, la qual cosa previsiblement elevaria el SMI fins als 1.200 euros al final de la legislatura.

D'aquesta manera, es convocarà la taula del diàleg social a fi de promoure un acord que serà la base per a la proposta del Govern i es crearà una Comissió assessora del Ministeri de Treball i a la disposició del diàleg social, composta per experts, sindicats i empresaris, que estudiarà l'evolució del SMI. Es tindrà en compte l'IPC, la productivitat mitjana nacional aconseguida, l'increment de la participació del treball en la renda nacional i la conjuntura econòmica.

Sobre les pensions, es garanteix la seva actualització d'acord amb l'IPC real mitjançant llei de manera permanent i l'augment del poder adquisitiu de les pensions mínimes i les no contributives i, per a això, eliminaran el Factor de Sostenibilitat i l'Índex de Revaloració de les Pensions.

REFORMA DE LA SEGURETAT SOCIAL I INGRÉS MÍNIM VITAL

De la mateixa manera, està prevista la reforma del sistema de la Seguretat Social, en el marc del diàleg social i del Pacte de Toledo, per garantir les seves sostenibilitat a mitjà i llarg termini, amb mesures per assegurar l'augment dels ingressos, i descarrega a la Seguretat Social de despeses "impròpies" i revisen les bonificacions a la contractació amb l'objectiu de reduir-les.

La reorganització de la Seguretat Social per dotar de major eficàcia a la gestió amb menors costos és un altre dels punts fixats en el document, en el qual també s'inclou el desenvolupament de l'Ingrés Mínim Vital com a prestació de la Seguretat Social.

La idea és començar en un primer moment per l'augment decidit de la prestació per fill a càrrec per a famílies vulnerables, i posteriorment mitjançant un mecanisme general de garantia de renda per a famílies sense ingressos o amb ingressos baixos. També s'apujarà l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), la referència per a l'assignació d'ajudes.

AUTÒNOMS

Per als autònoms es projecta una millor cobertura i la gradual equiparació dels drets d'aquest col·lectiu amb els dels treballadors per compte d'altri. Detalladament, s'establirà un sistema de cotització per ingressos reals, sobre la base de la informació fiscal, que els comportarà més protecció social en cas d'atur, malaltia o jubilació.

També s'avaluarà l'actual règim especial del criteri de caixa en l'IVA per procedir, si escau, a la seva revisió per, dins dels límits de la directiva harmonitzada, fer-lo "atractiu" per a autònoms i petites empreses, i es constituirà el Consell del Treball Autònom.

PUJADA D'IMPOSTOS A RENDES ALTES

Respecte a l'àmbit fiscal, PSOE i Unides Podem mantenen en gran part les mesures recollides en el fallit projecte de Pressupostos del 2019, amb algunes petites variacions. Així, en Societats fixaran una tributació mínima del 15% de les grans corporacions, que s'ampliaria fins al 18% per a les entitats financeres i empreses d'hidrocarburs. En canvi, les pimes que facturin menys d'un milió d'euros passaran de tributar d'un tipus del 25% al 23%.

Es limitaran les exempcions de dividends/plusvàlues de societats per la seva participació en altres societats, reduint en un 5% les referides exempcions, en concepte de despeses no deduïbles en l'impost, de gestió de la participació que manté la matriu en la filial.

En IRPF, s'incrementen dos punts els tipus impositius sobre la base general per als contribuents que tinguin rendes superiors a 130.000 euros i quatre punts per a la part que excedeixi de 300.000 euros. El tipus estatal sobre les rendes de capital s'incrementarà en quatre punts percentuals per a aquestes rendes superiors a 140.000 euros. A més, "s'estudiarà la fiscalitat de les grans fortunes a fi de que contribueixin a un sistema fiscal més just i progressiu".

També es manté l'aprovació de l'impost sobre determinats serveis digitals ('Taxa Google') i a les transaccions financeres ('Taxa Tobin'), així com nova fiscalitat verda sense que recaigui sobre classes mitjanes, autònoms i pimes.

Es promourà a nivell europeu l'establiment d'un mecanisme de compensació del CO2 en frontera per a les importacions i en l'IVA es reduirà el tipus de gravamen d'IVA dels serveis veterinaris i dels productes d'higiene femenina.

Un altre aspecte és la revisió del règim fiscal de cooperatives i societats laborals i la reforma del règim jurídic i fiscal de les 'socimis', i s'aplicarà un tipus de gravamen del 15% sobre els beneficis no distribuïts.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  Reactiven la recerca dels tres despareguts a les Illes Balears després de la borrasca Gloria

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista