Publicat 09/04/2019 15:24

El PSOE guanyaria a la Comunitat Valenciana amb 11-13 escons, seguit del PP (6-7), Cs (5-6) i Vox (3-5)

El 78,4% dels enquestats a la Comunitat diuen que aniran a votar el 28A "amb tota seguretat"

VALNCIA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

La macroenquesta del Centre d'Investigacions Sociolgiques (CIS) per a les eleccions generals del proper 28 d'abril estima que el PSOE guanyar els comicis a la Comunitat Valenciana en aconseguir entre 11 i 13 escons al Congrés, seguit des de lluny pel PP, que n'obtindria entre 6 i 7, i Ciutadans que en tindria entre 5 i 6.

Per darrere se situarien Vox, que aconseguiria entre 3 i 5 escons, Unides Podem, amb 3 escons i Compromís, amb entre un i dos diputats. Així mateix, s'estima que Pacma podria aconseguir 1 escó.

La Comunitat Valenciana reparteix aquesta vegadada un total de 32 escons: 15 per a la província de Valncia (un menys que en les eleccions del 2016 per una prdua de població), 12 per a Alacant i 5 per a Castelló.

En el detall provincial, l'enquesta del CIS assenyala que el PSOE aconseguiria 5 diputats per a Valncia (José Luis Ábalos, Ana Botella, Vicent Sarri, Josefa Andrés i Antonio Quintana); entre 4 i 5 per a Alacant (Pedro Duque, Patricia Blanquer, Alejandro Soler, Yolanda Seva i Herick Campos) i entre 2 i 3 per a Castelló (Susana Ros, Germán Renau i María Carmen Aguilella). Així, els dos ministres de l'actual Executiu de Pedro Sánchez tindrien un lloc a la cambra baixa.

El PP, per la seva banda, aconseguiria 3 escons al Congrés per a la província de Valncia (Belén Hoyo, Vicente Betoret i Luis Santamaría); entre 2 i 3 per a Alacant (César Sánchez, Macarena Montesinos i Agustín Almodóbar) i 1 per a Castelló (Óscar Clavell). Ciutadans n'obtindria entre 2 i 3 per a Valncia (María Muñoz, Vicente Ten i María Amparo Moya), 2 per a Alacant (Marta Martín i Ignacio López-Bas) i 1 per a Castelló (María Sandra Julia).

Com a quarta fora se situaria Vox, amb 2 escons per a Alacant (Manuel Mestre i José María Sánchez), entre 1 i 2 per a Valncia (Ignacio Gil Lázaro i Cristina Esteban) i entre 0 i 1 per a Castelló (Alberto Teófilo Asarta).

El CIS atorga 3 escons a Unides Podem, 2 per a Valncia (Héctor Illueca i Roser Maestro) i 1 per a Alacant (Txema Guijarro) i entre 1 i 2 a Compromís per a la província de Valncia (Joan Baldoví i Isaura Navarro). En el cas de Pacma, podria aconseguir entre 0 i 1 escó, en aquest cas per a la província de Valncia (Raquel Aguilar).

En les últimes eleccions generals, celebrades el 26 de juny del 2016, va guanyar el PP amb 13 escons, per davant de l'aliana 'A la valenciana' que conformaven Compromís, Podem i Esquerra Unida amb 9 escons --aquesta vegada la confluncia es limita als dos últims partits-- i del PSOE (6) i de Ciutadans (5).

Les dades de la macroenquesta del CIS suposarien, per tant, que el PSOE dupliqués el nombre d'escons al Congrés tres anys després, el PP els veuria reduts a prcticament la meitat, Cs es mantindria, i Compromís i Unides Podem reduirien la seva presncia en les seves candidatures per separat.

INTENCIÓ DE VOT

A més de l'estimació d'escons, el 78,4% dels enquestats a la Comunitat diuen que aniran a votar el 28A "amb tota seguretat"; un 9,3 assegura que "probablement sí"; el 5,5, "no amb tota seguretat; el 2,9 probablement no i el 3,9 no ho té encara decidit. Entre els que pensen votar, el 59,6% té ja decidit el seu vot i un 40,1 no.

Davant de la pregunta: quin partit o coalició pensa votar, el 24,2% no ho té encara decidit; un 21,4 diu que el PSOE; un 8,7 Cs; el 8,6 el PP; el 7 Vox; el 5,6 Unides Podem i el 3,3 Compromís. Codificades les respostes tenint en compte tant la intenció de vot com la simpatia cap a les formacions, el PSOE continua al capdavant (28,6), seguit de Cs i el PP (tots dos amb 13), Vox (7,9), Unides Podem (7,3) i Compromís (4,9).

Quant als principals problemes del país, citen l'atur en primer lloc, seguit de la corrupció i el frau, els polítics en general, els partits i la política i els problemes d'índole econmica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés