El PSOE i ERC constaten "avanços en la definició d'instruments per canalitzar el conflicte"

Publicat 10/12/2019 13:46:36CET
Reunió entre el PSOE i ERC a la seu de l'AMB
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Subratllen el "respecte i el reconeixement institucional mutu"

BARCELONA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

El PSOE i ERC han constatat "avanços en la definició d'instruments per canalitzar el conflicte sobre el futur de Catalunya" durant la reunió dels equips negociadors aquest dimarts sobre la investidura de Pedro Sánchez, han explicat en un comunicat conjunt.

"S'ha abordat la recuperació de drets socials, civils i laborals, en què es destaquen coincidències notables", i han assegurat que la trobada ha transcorregut en un clima de normalitat.

Volen abordar el conflicte sobre el futur de Catalunya "des del respecte i el reconeixement institucional mutu": la fórmula 'el conflicte sobre el futur de Catalunya' ja es va utilitzar en la declaració de Pedralbes del 20 de desembre del 2018, que va fracassar quan es va fer pública la figura d'un relator.

REUNIÓ DE 10 A 12.30 HORES

La trobada ha començat a les 10.00 h d'aquest dimarts a la sala de comissió de govern de la seu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a la planta setena, i ha durat fins prop de les 12.30 h.

Els equips negociadors han estat els mateixos que les últimes reunions, i el del PSOE estava format pel ministre de Foment en funcions i secretari d'Organització del partit, José Luis Ábalos; la sots-secretària general, Adriana Lastra, i el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa.

La delegació republicana ha estat encapçalada pel portaveu del grup al Congrés, Gabriel Rufián; el president del Consell Nacional del partit, Josep Maria Jové, i la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que en la reunió ha dut un bolígraf que demana la llibertat per a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell --ja el va portar en la primera reunió--.

Es tracta de la tercera reunió pública que celebren els equips negociadors d'ERC i el PSOE per abordar la investidura, i aquest dilluns ja van mantenir una altra trobada a la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) per preparar la d'aquest dimarts.

CONCRECIÓ D'EINES

En la primera reunió, totes dues formacions van constatar la voluntat d'obrir un diàleg per arribar a un acord, i en la segona van acordar que el conflicte a Catalunya era polític i que requeria una solució política i diàleg.

Sobre la tercera, aquest dimarts, els republicans van anunciar que tenien la voluntat de concretar l'eina amb la qual ha de sorgir una solució política per a Catalunya, que demanen que sigui una taula de negociació en què estiguin representats tots dos executius; i la segona exigència que ERC va fer pública dilluns era el reconeixement institucional.

Tot i que els dos aspectes puguin haver trobat un encaix en la reunió d'aquest dimarts, no es concreta quina fórmula poden tenir els instruments als quals es fa referència.

Vilalta va advertir dilluns que no tenien pressa per arribar a un acord d'investidura i descartava que aquest pacte arribi abans d'aquest any, però va instar els socialistes a "moure's" si volien accelerar la investidura de Sánchez.

PROPERS PASSOS

Els següents requisits que els republicans han posat sobre la taula és que hi hagi una calendarització d'aquests instruments amb una periodicitat, un principi i un final; i unes garanties, però no han concretat de quina mena, perquè estan en negociacions.

JxCat sí havia concretat que aquestes garanties havien de substanciar-se en la figura d'un mediador internacional, i fins i tot van registrar al Parlament una moció sobre l'autodetermianción que incloïa aquesta figura.

No obstant això, en paral·lel a la reunió d'aquest dimarts, JxCat ha anunciat que retirarà la moció sobre l'autodeterminació que estava previst que es votés en el ple de la cambra d'aquesta setmana per "facilitar" la negociació sobre la investidura de Sánchez.