Publicat 24/02/2016 15:06CET

PSOE i C's renuncien a pujar aquest any el Salari Mínim fixat per l'Estat

Pedro Sánchez y Rivera firman su acuerdo en el Congreso
EUROPA PRESS

Proposen sumar dos anys de cotització a les dones per cada fill i un més als pares si acrediten que van assumir el seu compte

MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

El PSOE i Ciutadans renuncien a pujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) més que la previsió de l'Estat per a aquest any, és a dir, un 1%, tot i que sí que es comprometen crear un Comitè de Salaris que informi sobre possibles pujades anuals a partir de l'exercici que ve.

Així consta en el document que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, han signat aquest dimecres després de negociar el suport de la formació violeta a la investidura del dirigent socialista.

En el text, que recull Europa Press, PSOE i C's pacten que el nou Govern espanyol aprovi una pujada de l'SMI de "com a mínim l'1%" aquest any. És a dir, el mateix percentatge que el Consell de Ministres va aprovar a final de desembre i que porta l'SMI fins a 21,84 euros diaris o 655,20 euros al mes.

COMPLEMENT SALARIAL

Tot i això, el document també inclou una de les propostes estrella del programa electoral de Ciutadans, l'anomenat Complement Salarial Garantit (CSG), que funcionarà com a crèdit fiscal a través de l'IRPF primer per a les llars de rendes més baixes i amb càrregues familiars, i després s'estendrà "progressivament a mesura que la restricció pressupostària ho permeti".

La quantitat d'aquest complement variarà en funció dels ingressos salarials de la persona principal i de la seva situació familiar, sempre que l'import total no superi un determinat llindar. El programa s'estructurarà en tres trams --creixent, fix i decreixent-- i també tindrà en compte les condicions familiars.

Tot i que el programa electoral de Ciutadans incloïa molts detalls sobre com s'articularia aquest complement, l'acord amb els socialistes només esbossa el concepte general de la mesura sense entrar en detalls.

D'altra banda, el text inclou també la decisió d'establir els "mecanismes legals oportuns" per fer efectiu el principi d'igualtat salarial entre homes i dones.

INGRÉS MÍNIM VITAL

Al costat d'aquesta proposta, el document també inclou una de les mesures més importants del programa del PSOE per a les eleccions generals del 20 de desembre, l'Ingrés Mínim Vital, una prestació no contributiva amb càrrec a la Seguretat Social que serviria per atendre les situacions de necessitat de les famílies sense ingressos i que aniria acompanyada d'un itinerari d'activació laboral i formació. Tampoc en aquest cas no es precisen els detalls de la mesura.

En aquest àmbit de lluita contra l'emergència social de la pobresa, l'acord PSOE-Ciutadans recull també un increment de la quantitat de la prestació per fill a càrrec i una extensió de la seva durada.

PENSIONS

En relació amb les pensions, PSOE i C's coincidien des d'un primer moment en la necessitat de comprometre's amb la "sostenibilitat i suficiència" del sistema i amb el poder adquisitiu dels pensionistes, de "recuperar" el diàleg social i d'impulsar en el si del Pacte de Toledo un acord sobre la possibilitat de finançar part del sistema amb càrrec al sistema fiscal.

Tots aquests punts queden recollits en l'acord, de la mateixa manera que la possibilitat de canviar els ingressos per cotitzacions per "vincular l'aportació al sistema amb els ingressos realment percebuts", i alhora s'adopten mesures per "impedir l'erosió dels ingressos" com a conseqüència de la "proliferació" del treball precari i a temps parcial.

En aquest mateix àmbit, i a efectes del càlcul de les pensions, PSOE i Ciutadans es comprometen a promoure davant del Pacte de Toledo un canvi per reconèixer totes les dones amb un bonus de dos anys de cotització per cada fill i un més a l'altre progenitor si acredita "fefaentment" que ha assumit la cura del menor.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés