Publicat 24/02/2016 13:04CET

PSOE i Ciutadans rebutgen "tot intent de convocar un referèndum"

Pedro Sánchez y Rivera firman su acuerdo en el Congreso
EUROPA PRESS

MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

PSOE i Ciutadans rebutgen "tot intent de convocar un referèndum" a Espanya per "impulsar l'autodeterminació de qualsevol territori" del país. Així ho asseguren en el seu 'Acord per a un govern progressista reformista i de progrés', en què deixen clar també el seu "permanent i inequívoc compromís" amb "la unitat i integritat d 'Espanya i la defensa de l'ordre constitucional".

Aquest compromís forma part de l'acord signat entre el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de Ciutadans, Albert Rivera, per facilitar la investidura del líder dels socialistes com a president del Govern espanyol.

Els dos partits inclouen aquest principi a l'últim dels set capítols que engloba l'acord, que es refereix a la reforma de la Constitució "per assegurar eficaçment els drets socials i completar el funcionament federal de l'organització territorial" de l'Estat.

El PSOE i Ciutadans defensen que cal "remodelar" l'Estat per a "un nou llarg període de convivència" que garanteixi "el progrés, la pau social, l'estabilitat política i la solidaritat territorial" dels espanyols.

En concret, defensen que la Carta Magna "va deixar obert" el model territorial, per la qual cosa ara "cal regular constitucionalment el que el 1978 es va quedar sense precisar, actualitzant i relegitimant" el model per "millorar la convivència entre espanyols".

I Ciutadans accepta l'aposta del PSOE pel federalisme, ja que es comprometen a revisar el Títol VIII de la Constitució per "desenvolupar el concepte d'Estat federal", tal com proposaven els socialistes.

EL PERÍMETRE DE LA REFORMA CONSTITUCIONAL

Aquest és un dels set punts que marca el document com el "perímetre" de la reforma constitucional que volen impulsar. Els altres sis parlen de reconèixer com drets fonamentals drets socials i incloure garanties sobre la seva dotació pressupostària; suprimir la preferència de l'home sobre la dona en la successió a la Corona; revisar el sistema electoral; modificar la composició i funcions del Senat i incorporar el "fet" Unió Europea a l'ordenament constitucional.

A més, i en el marc d'aquest acord, el PSOE i Ciutadans aprofiten per "manifestar el seu permanent i inequívoc compromís compartit amb la unitat i integritat d'Espanya i la defensa de l'ordre constitucional".

I es comprometen a "oposar-se a tot intent de convocar un referèndum amb l'objectiu d'impulsar l'autodeterminació de qualsevol territori d'Espanya.

Pel que fa al model d'Estat al qual volen avançar, a més de parlar de desenvolupar el "concepte d'Estat federal", en parlar de la revisió del Títol VIII de la Carta Magna asseguren que volen "incorporar les denominacions de les comunitats i ciutats autònomes" i "garantir la igualtat de tracte de tots els espanyols, sigui quin sigui la seva comunitat d'origen o residència".

El procediment per a la reforma constitucional s'ajusta al que preveu pel PSOE en el document que va enviar el 8 de febrer a totes les forces polítiques. Així, els signants es comprometen a crear, en el termini d'un mes, una subcomissió per a la reforma de la Carta Magna en el si de la Comissió Constitucional del Congrés.

La seva funció serà la de procedir, durant un període de sis mesos, a sessions d'audiència que després permetin la presentació d'un acord sobre el "perímetre" pactat de la reforma. En acabar els treballs de la Subcomissió, es procedirà al nomenament d'una Ponència Constitucional perquè pugui iniciar la redacció d'un projecte a inicis de l'any 2017.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés