Publicat 13/3/2019 16:40:12 +01:00CET

El PSOE avisa el PP i Cs que incorreran en la prevaricació si frenen al Congrés el decret de permisos de paternitat

Sessió Plenria al Congrés dels Diputats per a la presa en consideració de
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

MADRID, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

El secretari general del Grup Socialista al Congrés, Rafael Simancas, ha avisat aquest dimecres al PP i Ciutadans que incorreran en un delicte de prevaricació si frenen que la cambra baixa convalidi el decret llei que amplia els permisos de paternitat.

La mesa de la cambra ha demanat un informe jurídic sobre aquest decret llei davant dels dubtes de constitucionalitat plantejades per Ciutadans, que allega que aquest decret modifica la Llei Orgnica d'Igualtat del 2007 i la legislació prohibeix que les lleis de rang orgnic puguin ser modificades per una norma extraordinria com el decret llei. En tot cas, ser aquest dijous quan l'rgan rector del Congrés decideixi admetre o no a trmit aquesta norma després d'examinar el dictamen dels lletrats.

En declaracions als periodistes, Simancas ha acusat el PP i Ciutadans d'estar portant la utilització "sectria" i "fraudulenta" de la mesa del Congrés i, en aquest cas, de la Diputació Permanent "fins al límit del delicte de prevaricació".

ARTS "TRAMPOSES I FRAUDULENTES"

"Com que el PP i Cs ja no poden frenar les iniciatives del PSOE o del Govern central amb el veto pressupostari o amb l'ampliació successiva dels terminis d'esmenes, ara fan servir altres arts i eines tramposes, fraudulentes i que sobrepassen el delicte", ha abundat Simancas.

El dirigent socialista ha argumentat que els articles 78 i 86 de la Constitució i el 151 del Reglament del Congrés "deixen claríssim" que els decrets lleis que aprova el Govern central s'han de sotmetre a la convalidació del ple o de la Diputació Permanent del Congrés. "No fer-ho és caure en delicte de prevaricació", ha insistit.

Simancas ha destacat que la Llei d'Igualtat és mplia i que més del 90% del seu contingut és legislació ordinria, no orgnica, i ha recalcat que els preceptes de la llei que modifica el decret del Govern "no són de carcter orgnic". "Aix ho sap Prendes (representant de Cs a la mesa de la Diputació Permanent) i ho sap Ana Pastor perqu els lletrats del Congrés li han aclarit en la reunió d'avui", ha indicat.

Sigui com sigui, el socialista madrileny ha insistit que qui determina si un decret llei ha de convalidar-se o no "és el poble espanyol representat en el ple o en la Diputació Permanent, no el PP i Ciutadans", i ha rebutjat que hi hagi el risc que el decret que amplia els permisos de paternitat corri algun perill. "PP i Cs pretenen que el Govern no governi, per el Govern ho far fins a l'últim dia", ha avisat.