Publicat 02/02/2020 12:25

El PSOE assegura presidncies de comissió al Congrés als seus socis d'Unides Podem, ERC i PNB

Reservar llocs de taula per a la centre dreta, forant el PP a negociar amb Ciutadans i Vox

MADRID, 2 febr. (EUROPA PRESS) -

El PSOE té decidit reservar presidncies de comissió al Congrés als seus socis d'Unides Podem, Esquerra Republicana (ERC) i el PNB, seguint el mateix esquema de repartiment que la passada legislatura, i deixar un contingent a les taules de comissió perqu se les reparteixin el PP, Ciutadans i Vox. Aix sempre que els socialistes no vetin, com fa sis mesos, que els de Santiago Abascal ocupin una butaca presidencial.

El Congrés aprovar aquest dimarts la corresponent reforma del Reglament de la cambra baixa per acomodar les comissions als ministeris que integren el Govern de coalició, que inclou la posada en marxa de 21 comissions legislatives, les mateixes que hi havia abans de les eleccions del novembre passat, tot i haver augmentat la grandria del nou executiu (de 17 a 23 ministeris).

L'acoblament entre comissions i ministeris no només ha portat un canvi en la denominació d'algunes comissions (la de Foment per exemple passar a anomenar-se ara de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana), sinó també que algunes d'elles controlaran més d'un ministeri.

N'és el cas de Sanitat i Consum, que al Govern s'ha dividit en dues carteres --Salvador Illa (PSOE) en Sanitat i Alberto Garzón (IU) en Consum--; Cincia i Universitats -- Pedro Duque i Manuel Castells, respectivament--; i Ocupació i Seguretat Social --Yolanda Díaz i José Luis Escrivá--.

A més d'aquestes comissions legislatives, l'acord al qual van arribar socialistes, populars i la formació morada va incloure la creació de cinc comissions permanents no legislatives (Pacte de Toledo, Seguretat Vial, Infncia, Anticorrupció i Violncia de Gnere), i la de les comissions prpies del Congrés (Reglament, Estatut del Diputats i Peticions).

DIVENDRES ES CONSTITUIRAN MÉS DE 20 COMISSIONS

En total, més de vint comissions parlamentries, totes les legislatives, es constituiran divendres vinent, 7 de febrer, i per a llavors els grups han d'haver tancat ja el repartiment de les presidncies i de la resta de components de les Meses (dos vicepresidents i dos secretaris).

En el 'pack' de presidncies a negociar també entraran les set comissions mixtes (Congrés-Senat) que es constituiran el proper 13 de febrer i que són les mateixes que van funcionar en la passada legislatura: control de RTVE, Estudi del Problema de les Drogues, Tribunal de Comptes, Defensor del Poble, Unió Europea, Seguretat Nacional, i seguiment dels objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Segons van confirmar a Europa Press fonts parlamentries, la idea del PSOE passa per tornar a cedir presidncies de comissió al seu soci de Govern, Unides Podem, que en la passada legislatura va tenir quatre presidncies (Pressupostos, Treball, Cincia i Transició Ecolgica). Queda per determinar si les comissions parlamentries on hauran de comparixer dirigents d'Unides Podem, com les d'Assumptes Socials o la d'Igualtat, quedaran en mans del PSOE o de la formació morada.

A més, el PSOE també vol que ERC i el PNB, que van facilitar la investidura de Pedro Sánchez, mantinguin les presidncies que van obtenir en la passada legislatura, una cadascun. Els independentistes catalans aspiren a poder presidir una altra vegada la Comissió d'Indústria, que va caure en mans de Joan Capdevilla, i els nacionalistes bascos no saben encara quin ser. Fa sis mesos el seu diputat Joseba Aguirretxea va presidir la Comissió d'Agricultura.

Es preveu que el PSOE, que en la passada legislatura va arribar a presidir fins a 14 comissions, situ en les presidncies d'aquests rgans a aquells ministres i alts crrecs que hagin sortit al gener de l'executiu central, com Magdalena Valerio, Luisa Carcedo o Ana Botella, així com destacats membres de l'executiva del partit, com l'exlehendakari Patxi López, Santos Cerdan o Pilar Cancela.

En la legislatura curta del 2019, López va arribar a ser elegit president de la Comissió Constitucional, considerada una de les més importants; Cancela, de la d'Igualtat; i Cerdán, de la Mixta (Congrés-Senat) de Relacions amb el Tribunal de Comptes. El diputat més longeu i encarregat de presidir la sessió constitutiva del Congrés de les dues darreres legislatures, Agustín Zamarrón, va ser premiat en el seu moment amb la Comissió de Peticions.

VETAR EL PSOE VOX UNA ALTRA VEGADA?

Les comissions que no ocupin ni el PSOE ni els seus socis se les repartir principalment el PP, a qui els socialistes deixaran la decisió de cedir o no a Ciutadans i Vox. És la mateixa tctica seguida fa unes setmanes per al repartiment dels escons de l'hemicicle. Aix sí, als d'Abascal se'ls podria complicar la seva presncia en les presidncies o llocs en les taules si l'esquerra insisteix amb el veto que se'ls va imposar la passada legislatura.

Fa sis mesos, el PP va tenir les presidncies de quatre comissions (Hisenda, Interior, Sanitat i Seguretat Nacional) i Ciutadans quatre més, tot i que es dona per fet que en aquesta legislatura els taronges reduiran notablement el seu nombre en haver perdut pes parlamentari.

Vox, que quan tenia 24 diputats no va aconseguir cap presidncia en la passada legislatura, va poder seure a les Meses de comissió ocupant tres vicepresidncies (Pressupostos, Treball i Transició Ecolgica) i va obtenir una secretaria en la Comissió de Sanitat. Ara amb 52 diputats i sent el tercer grup de la cambra, aspira a presidir alguna i, si no la hi cedeixen, no descarta presentar candidats unilateralment.

SENSE GRANS CANVIS AL SENAT

Quant al Senat, entre dimarts i dimecres es constituiran les 32 comissions que funcionaran en aquesta legislatura. Donat el repartiment de forces, els cinc llocs de les Meses que les dirigeixen corresponen al PSOE (tres) i al PP (dos), que junts sumen 210 dels 265 senadors.

Els socialistes tenen en principi intenció de retenir totes les presidncies excepte la de la Comissió de Pressupostos, que tradicionalment té l'oposició, en aquest cas, el PP. No obstant aix res est tancat, asseguren fonts parlamentries del PSOE a Europa Press, que recorden que les decisions que es prenguin al Congrés també influeixen al Senat.

El grup Socialista del Senat decidir dilluns a la tarda a qui proposa per a cada taula i portavocía i és aquí on es confirmar si cedeix algun lloc o no als seus socis parlamentaris, com l'Esquerra Confederal (Unides Podem) i ERC. També és soci el PNB, per aquest partit té ja grcies al PSOE un lloc en la Mesa del Senat i no aspira a un altre crrec, han confirmat a Europa Press fonts nacionalistes.

Les majories en aquesta legislatura no estan assegurades perqu el PSOE ha perdut la majoria absoluta. Aquesta barrera est situada en els 133 senadors i els socialistes sumen 113, és a dir, li falten 20 vots que pot aconseguir amb els seus socis, per haur de negociar cada assumpte.

A la cambra alta, les comissions tindran 29 membres aquesta legislatura, per la qual cosa la majoria se situar en 15 vots. El repartiment acordat és de 12 senadors per al PSOE, 10 per al PP, dos d'ERC-Bildu i un, respectivament, dels altres cinc grups: PNB, Ciutadans, Esquerra Confederal, Grup Nacionalista i Grup Mixt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés