Publicat 11/6/2019 14:33:25CET

El PSOE aclareix que 'govern de cooperació' no equival a coalició, però pot integrar independents de referència

El PSOE planea citar este jueves a ERC y Junts para hablar de la investidura de Sánchez
EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

MADRID, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La sots-secretària general del PSOE, Adriana Lastra, ha volgut deixar clar que el govern de cooperació que Pedro Sánchez ha ofert a Pablo Iglesias no equival a un govern de coalició, que era el que reclamava Podem, però en tot cas pot integrar independents que siguin "referents" en els seus àmbits professionals.

Després de la reunió al Congrés dels líders del PSOE i Podem de la qual els socialistes n'han sortit "molt satisfets", la portaveu socialista ha insistit que el govern que ofereix el PSOE serà "obert, plural, integrador, incloent, representant de diferents sensibilitats i amb personalitats referents dels seus diferents àmbits".

El PSOE sempre ha defensat la inclusió en l'Executiu central d'independents de prestigi, però dins d'un govern en solitari del PSOE. Aquest dimarts Lastra ha parlat de "govern liderat pel PSOE", però ha evitat referir-se a aquesta ambició de governar en solitari.

No obstant això, els socialistes admeten que la presència de membres de Podem en el Govern espanyol suscita rebuig en altres formacions polítiques a les quals el PSOE no només pot necessitar per tirar endavant la investidura sinó per governar, perquè només amb els liles no arriba a la majoria absoluta que cal per aprovar lleis orgàniques com per exemple els pressupostos generals de l'Estat.

El que no ha aclarit Lastra és si aquests independents de prestigi que podrien incorporar-se en el Govern de l'Estat podrien ser persones conegudes per la seva afinitat amb Podem. La portaveu socialista ha assegurat que en la trobada "no s'ha parlat de noms" i ha recordat que en última instància és Sánchez qui decidirà la formació del seu gabinet. Però també ha fet una crida a ser "innovadors" a l'hora de donar forma a aquest govern de cooperació.

En qualsevol cas, Lastra ha posat en valor com l'esquerra està demostrant "que sap entendre's", tal com ha quedat palesa la col·laboració que han tingut des de l'arribada a La Moncloa de Sánchez després de la moció de censura i que ha servit per "millorar la vida dels espanyols", amb mesures com l'augment de les pensions o la recuperació de la sanitat pública universal, ha esmentat.