Publicat 02/11/2021 13:00

El PSC veu "mala praxi generalitzada" en organismes dependents de la Generalitat i demana corregir-ho

El diputat del PSC al Parlament Jordi Riba en declaracions als mitjans
EUROPA PRESS

Analitza 39 informes de la Sindicatura de Comptes i planteja reordenar les 365 entitats actuals

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

El PSC considera que hi ha una "mala praxi generalitzada" en els organismes dependents de la Generalitat i ha demanat esmenar-la amb solucions estructurals, després d'haver analitzat els 39 informes que ha elaborat la Sindicatura de Comptes des del 2019.

El diputat socialista al Parlament Jordi Riba ha assegurat que el 77% d'aquests informes van incloure observacions en matria de contractació de personal, i en un 72% hi van figurar observacions vinculades a la contractació de bens i serveis, ha detallat en unes declaracions als periodistes juntament amb la portaveu del PSC-Units al Parlament, Alícia Romero.

Riba ha assenyalat que aquestes xifres evidencien que existeix aquesta "mala praxi generalitzada" i que el Govern no ha prioritzat posar-hi solucions, que creu que apareix com endmica i constant en aquests informes de la Sindicatura de Comptes, que sumen 3.942 pgines.

El diputat, que ha recordat que aquestes irregularitats i males praxis no tenen per qu constituir un delicte --en els casos que podrien implicar un delicte, la Sindicatura de Comptes els remet a l'rgan corresponent--, ha apostat per buscar mesures estructurals a aquesta situació, en comptes de solucions conjunturals als casos que detecta cada informe.

Ha subratllat que hi ha assumptes "recurrents" --vinculats a la contractació de personal, fraccionament de contractes i concursos amb criteris poc clars, entre altres assumptes--, davant els quals proposen mesures com normalitzar els procediments interns de compres i contractació mitjanant un sistema únic per a totes les entitats.

També plantegen impulsar programes de formació per als directius i reduir de manera "drstica" les entitats que fan compres, mitjanant contractes marc o una central de compres --el Govern preveu en el pla de govern una central de compres, per també ho va plantejar en el del 2017 sense haver-la impulsada, segons els socialistes--.

I demanen aprovar una nova llei de contractació pública de Catalunya, qüestió que també han treballat en el seu grup parlamentari --organitzat en el 'govern alternatiu' de Salvador Illa--, que planteja presentar la seva proposta de llei de bases per a la contractació pública el primer semestre del 2022 si no ho fa abans el Govern.

365 ENTITATS

Aposten per obrir una reflexió sobre si el fet que la Generalitat tingui 365 entitats dependents representa una xifra excessiva: "Comporta una atomització" que en dificulta el control, per la qual cosa aposten per racionalitzar-les i reordenar-les, segons Riba, que ha dit que Catalunya és la comunitat autnoma amb més organismes dependents ---la segueix Andalusia, amb 239--.

Els informes que ha analitzat el PSC inclouen estudis d'organismes com l'Institut Catal de la Salut (ICS); la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC); el Consell Catal de l'Esport, i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que va dirigir la presidenta del Parlament, Laura Borrs --investigada per un presumpte fraccionament de contractes que assenyala aquest informe de la Sindicatura de Comptes--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés