Publicat 15/12/2019 13:35:22 +01:00CET

El PSC reivindica el català com a llengua de cohesió contra "segregacionismes" en una resolució

Imatge del 14è Congrés del PSC que se celebra aquest cap de setmana a Barcelona
PAU VENTEO (EUROPA PRESS)

Apel·len als "sectors progressistes" i demanen mesures contra la despoblació en dues resolucions més

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

El PSC ha aprovat aquest diumenge una resolució que reivindica el català com a llengua de cohesió i els drets lingüístics de tots davant "el risc de polarització entre els dos segregacionismes presents en la societat catalana", després d'incloure el concepte d''immersió lingüística', amb la finalitat de renovar-la i flexibilitzar-la, en la ponència del seu 14è Congrés --que se sotmetrà al plenari aquest diumenge--.

La proposta ha estat avalada per tots els delegats que han assistit al 14è Congrés del PSC --que són 1.069--, excepte un, que s'ha abstingut, i que ha defensat per la portaveu del partit en el Parlament, Eva Granados.

La resolució parteix de la base que la societat catalana està compromesa amb el foment de la llengua catalana, i disposa de dues llengües de comunicació al territori que són el català i el castellà, juntament amb l'aranès.

En el document, els socialistes recorden l'impuls que al costat del PSUC van donar a la immersió lingüística i com convergents i republicans eren poc inclinats en els orígens i tot i això li van donar suport perquè la llengua no fos una barrera sinó "un element de cohesió social i d'igualtat d'oportunitats".

El PSC reafirma el seu compromís amb la llengua catalana i el respecte i la garantia de drets lingüístics de tot el món i alerta que estan "d'un costat els que menyspreen la diferència. D'un altre, els que la defensen, però sembla que pretenguin crear comunitats separades o imposar el monolingüisme català".

"Per cert nacionalisme, la immersió en català ha estat entesa no com un mètode per al domini efectiu d'aquesta llengua de les persones castellanoparlants, sinó com la materialització del model monolingüe que alguns somiaven, i això comparteix la instrumentalització d'un mètode pedagògic cap a finalitats ideològiques que ho degraden", continua el text.

Els socialistes seguiran apostant, "com ho fa la Llei d'Educació de Catalunya, pel català com a llengua vehicular a l'escola", modernitzant i flexibilitzant el model d'immersió lingüística per donar resposta a totes les realitats sociolingüístiques, i avançant cap a un model plurilingüe --en la línia del proposat per la Conselleria d'Educació en 2018, afirma la resolució--.

Així i tot, destaquen que "cal vetllar perquè cap llengua cooficial quedi exclosa de l'escola com a llengua vehiculadora d'ensenyament, per raons d'aprenentatge però també per qüestions afectives i simbòliques".

GRANADOS

Granados considera que els socialistes obren un debat necessari en matèria lingüística: "Tenim l'evidència que com a país no estem fent bé les coses, i el PSC vol obrir aquest debat per millorar la igualtat d'oportunitats".

"Davant els koiné, aquells que ens criden als castellanoparlants colonitzadors lingüístics i que volen que el castellà sigui llengua estrangera, i davant dels que ens criden nacionalistes per voler garantir la convivència des del compromís tancat amb el català, els diem que Catalunya té dues llengües de comunicació, dues llengües d'afecte que les sentim i vivim com a pròpies, i per això no ens callaran", ha dit.

Fonts socialistes van explicar aquest dissabte que, després del debat en les comissions, es va optar per portar la resolució davant el plenari a causa de l'expectació que va suscitar el tema entre els mitjans i la societat des que es va conèixer la proposta del partit sobre llengua i educació.

UNA "CATALUNYA GUANYADORA"

En la resolució 'anomenada per una Catalunya guanyadora', aprovada per unanimitat, el PSC aposta per canviar el rumb de la política catalana per impulsar "un canvi de prioritats, de polítiques, de govern i de president", i fugir de la confrontació.

Encapçalen el document els dos primers versos de 'Els Segadors', que recullen l'esperit d'un document que vol apel·lar als qui "no es resignen a la frustració" i creuen convenient superar una dinàmica de blocs enfrontats.

En concret, apel·len als sectors polítics progressistes, federalistes, catalanistes i d'esquerres, "als qui no volen ni retrocedir ni donar un salt al buit" i que creuen que Catalunya pot i ha de tenir una economia i uns serveis públics millors.

CONTRA LA DESPOBLACIÓ

La resolució 'Revertir la despoblació, l'envelliment i la falta d'oportunitats al món rural', presentada pels alcaldes socialistes i aprovada per unanimitat, defensa "garantir una vida digna per qui decideixi viure en l'entorn rural, complint així amb el principi constitucional d'igualtat, llibertat i no discriminació de la ciutadania".

La resolució lamenta el "desequilibri entre els diferents àmbits territorials" de Catalunya, circumstància que demanen revertir amb més serveis públics i infraestructures de les àrees rurals, ajudes i incentius fiscals per al sector primari i reformes legislatives per, per exemple, dotar als municipis de menys de 5.000 habitants d'un estatut singular i de més recursos.

També aborda la protecció del medi ambient en la lluita contra el canvi climàtic: "Els espais rurals i de muntanya són imprescindibles per garantir el futur de la nostra societat, d'ells depèn la qualitat de la nostra alimentació, la regeneració de l'aire que respirem, l'aigua que consumim, molta de l'energia renovable que necessitem produir, i la preservació de la biodiversitat de les cultures".