El PSC recorda que "Catalunya és una nació des del segle passat"

Publicat 25/11/2019 15:20:27CET
El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa.
EUROPA PRESS

Afirma que el model lingüístic que proposen és el que va presentar Bargalló l'any passat

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha recordat que el seu partit defensa que Catalunya és una nació "des de la seva fundació, des del segle passat", i que així es recull a la declaració de Granada, a la declaració de Barcelona i en l'últim document congressual que van redactar el 2016.

En una roda de premsa, ha agraït l'interès que ha suscitat la ponència política que volen debatre i votar al Congrés de la formació dels dies 13, 14 i 15 de desembre, en el qual s'explicita que "tant Catalunya com la resta d'Espanya són plurals i diverses, un conjunt de pobles amb singularitat pròpia amb llaços socials, culturals i polítics que els han mantingut units".

"Avui, Espanya és un país modern --plurilingüe i pluricultural-- que es fonamenta en la igualtat de drets i la garantia del dret d'autonomia dels pobles que la integren. Reconèixer Catalunya com a nació i Espanya com un estat plurinacional és la nostra manera d'entendre la nostra unió i la igualtat en la diversitat", subratlla el document.

"Parlem des de fa un segle que Catalunya és una nació. Ens ha sorprès que sigui notícia, però ho respectem", ha insistit el secretari d'organització dels socialistes catalans.

Precisament, en el document de la ponència que es va aprovar l'últim Congrés del 4, 5 i 6 de novembre del 2016 consultat per Europa Press, s'explicitava: "Volem una Catalunya capaç de forjar el seu futur com a nació, i que així es garanteixi la continuïtat de la llengua i l'estructura i amb ple respecte a les llengües parlades al territori en una relació federativa i plurinacional amb Espanya".

IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

Els socialistes critiquen en la ponència de política del Congrés de desembre que el procés independentista ha "trencat el pacte fundacional de la Catalunya democràtica" i es compromet a contribuir a la cohesió de la unitat civil de la societat catalana a partir de la renovació dels consensos trencats durant els darrers anys.

Un d'ells és la llengua, perquè acusa els nacionalismes d'haver instrumentalitzat aquesta qüestió amb un ús partidista i per això aposta per la "diversitat lingüística" a Catalunya.

Això passa per la defensa del català i el castellà "a través d'un model plurilingüe a l'escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística exigeix", exposa el document que Illa demana llegir amb deteniment, concretament al president de la Generalitat, Quim Torra.

Illa ha concretat que el PSC defensa que "el català sigui el centre de gravetat i no renuncia a la immersió lingüística com a tècnica per defensar els seus objectius", i per això ha subratllat que defensa que hi hagi més català on calgui, i més castellà on calgui, i més anglès a tot arreu.

S'ha dirigit Torra per afirmar que en altres ocasions s'"atribuirien l'autoria" de la idea, però ha reconegut que el plantejament d'abordar la lingüística a les aules d'aquesta manera està recollida en un document del 2018 signat pel conseller d'Educació del seu executiu, Josep Bargalló.

El document titulat 'Model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya' i consultat per Europa Press, exposa que els centres han de tenir en compte el seu "propi context sociolingüístic, el del seu entorn, el bagatge lingüístic de l'alumnat i les seves necessitats individuals", a l'hora de dibuixar el seu projecte lingüístic.

"Vull pensar que el president coneix la realitat, especialment la de la pròpia Generalitat", ha dit, en relació amb el document redactat per la Consellera d'Educació; després del que ha recordat que la ponència del PSC pot rebre esmenes i que seran els 1.200 delegats els que tindran l'última paraula al Congrés.

el més llegit

 1. 1

  Es desborda el riu Ter al seu pas per Bescanó (Girona)

 2. 2

  PortAventura World arrencarà la temporada del seu 25è aniversari el 27 de març

 3. 3

  Mor el treballador municipal que estava ferit crític després de ser apunyalat a Barcelona

 4. 4

  Mor el treballador municipal que estava ferit d'una punyalada a Barcelona

 5. 5

  Trapero revela que el van temptejar per entrar en política

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista