Publicat 06/03/2022 13:08

El PSC proposa crear un servei de "formació prelaboral" per a dones en situació vulnerable

Archivo - Arxivo - Imatge d'arxiu d'una treballadora en una oficina.
EUROPA PRESS - Archivo

Portaran al ple impulsar una oficina per a dones que no poden accedir als cursos habituals

BARCELONA, 6 març (EUROPA PRESS) -

El PSC aposta per crear un servei de "formació prelaboral" per a dones en situació de vulnerabilitat que no reuneixen els requisits per accedir a cursos de formació habituals per facilitar la seva inserció al mercat laboral.

Els socialistes ho han proposat coincidint amb el 8M a través d'un pla de formació per a dones en situació de vulnerabilitat, elaborat pels diputats en el Parlament Gemma Lienas i David González i que afirma que aquest servei podria cobrir en el primer any la formació prelaboral d'unes 400 dones.

En declaracions a Europa Press, Lienas ha destacat que les dones en situació de vulnerabilitat tenen perfils molt dispars, per alhora comparteixen característiques que els impedeixen accedir a cursos de formació --com la manca de competncies digitals--, motiu pel qual "aquestes dones estan a terra de ningú".

El document cita com a exemples de dones en situació de vulnerabilitat les víctimes de violncia masclista; dones de més de 50 anys que mai no han tingut una feina remunerada; migrades sense formació o sense possibilitat d'homologar-la; dones provinents del trfic de persones, i dones en situació de prostitució, entre altres perfils.

La diputada ha assegurat que només entitats sense nim de lucre ofereixen cursos destinats a dones en aquesta situació, quan és una cosa "de la qual el Govern s'ha d'ocupar, almenys organitzant-ho", marcant les directrius per a les entitats i evitant una situació de desordre i atomització que Lienas veu ara mateix.

La també escriptora, que preveu interpellar el Govern sobre aquest assumpte al ple del Parlament per promoure després una moció que votin la resta de grups parlamentaris, ha advertit que aquest servei no s'ha de contemplar "com una despesa, sinó com una inversió", en facilitar la inserció de dones al mercat laboral.

FUNCIONS

El pla dels socialistes planteja crear una oficina que depengui de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes i que faci un informe sobre les necessitats laborals a Catalunya, contemplant especialment els serveis a les persones i els sectors que més es preveu que es desenvolupin amb els fons Next Generation.

També inclou entre les funcions de l'oficina elaborar un protocol per detectar potencials usuries del servei; crear tests d'avaluació per situar les dones en la formació que necessiten, i cercar empreses amb les quals collaborar i universitats amb les quals establir convenis per acreditar l'alumnat.

Proposa també que l'oficina cre un mapa d'entitats sense nim de lucre que facin formació prelaboral; que impulsi programes de competncies bsiques per marcar pautes a aquestes entitats, i que elabori els requisits perqu les entitats puguin accedir a subvencions per dur a terme tasques de formació.

El pla avisa que, per arribar a les dones en situació de vulnerabilitat i oferir-los aquest servei, s'haurien d'impulsar accions com un protocol per detectar-les en espais com serveis socials, hospitals i comissaries, així com informar en establiments públics i comeros sobre aquest servei mitjanant una senyalització, entre altres mesures.

FORMACIÓ BSICA I ESPECIALITZADA

Proposa que siguin les entitats les que imparteixin una formació bsica a les usuries, que inclogui refor de la lectoescriptura i de la llengua vehicular; competncies digitals bsiques; estudi i descobriment d'habilitats personals; educació emocional, i competncies per desenvolupar-se al mercat laboral.

A més d'aquesta formació bsica, plantegen que les entitats ofereixin formació especialitzada a través de cursos dirigits a mbits com la cura de persones --com auxiliar de cura de gent gran i de nens--; l'oficina i comer --com auxiliar administrativa o de supermercat i dependenta--, i sectors que s'impulsaran amb els Next Generation.

PRESSUPOST I PERSONAL

Els de Salvador Illa calculen en el document que l'oficina requeriria un equip de personal d'entre cinc i sis persones, amb un coordinador, treballadors socials, servei administratiu i un advocat expert en estrangeria i subvencions.

Xifren el pressupost necessari de l'oficina en 1,5 milions el primer any per posar el programa en marxa i en funcionament, amb 5 milions més per a la formació tant bsica com especialitzada, mentre que, a partir del segon any, calculen que el pressupost per a l'oficina passaria a 900.000 euros anuals, i el de la formació, a 4,5 milions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés