Actualitzat 25/11/2019 16:02 CET

El PSC planteja reconèixer Catalunya com una nació i Espanya com un estat plurinacional

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en un acte de precampanya
EUROPA PRESS/DAVID ZORRAKINO

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

El PSC ha plantejat reconèixer Catalunya com una nació i Espanya com un estat plurinacional, i ha defensat la necessitat de reformar la Constitució com "el camí per recompondre consensos trencats" en el document polític que sotmetrà a votació en el seu Congrés.

En aquest document marc que el PSC presentarà en el seu Congrés els dies 13 i 15 de desembre, i que ha recollit Europa Press, els socialistes defensen que "tant Catalunya com la resta d'Espanya són plurals i diversos, un conjunt de pobles amb singularitat pròpia amb llaços socials, culturals i polítics que els han mantingut units".

"Avui, Espanya és un país modern --plurilingüe i pluricultural-- que es fonamenta en la igualtat de drets i la garantia del dret d'autonomia dels pobles que la integren. Reconèixer Catalunya com una nació i Espanya com un estat plurinacional és la nostra manera d'entendre la nostra unió i la igualtat en la diversitat", subratlla.

El PSC també reivindica que en el federalisme es troben "les millors solucions per reconèixer, respectar i integrar les diverses identitats nacionals que hi conviuen, sense disminuir la cohesió social i la igualtat entre espanyols".

Considera que "la reformulació en sentit federal és la més viable políticament, la més estable econòmicament, la més justa socialment i l'única capaç d'aglutinar un ampli suport social".

"Federalisme és reconeixement, autogovern i govern compartit, finançament just i suficient, respecte a la pluralitat des de la llibertat individual i col·lectiva", afegeix.

Així mateix, afirma que la reforma de la Constitució és necessària per recompondre els consensos que, a parer seu, s'han trencat aquests darrers anys, renovar les regles de convivència i impulsar la modernització de l'Estat.

UN PACTE CONFIRMAT PER LA CIUTADANIA

En aquest sentit, insisteix que "davant la crisi catalana, l'única solució passa per la via del diàleg, la negociació i el pacte des d'un total respecte a la legalitat".

Així, el seu plantejament per resoldre el conflicte a Catalunya passa primer perquè les reformes acordades siguin pactades entre les forces polítiques catalanes, després acordades amb l'Estat i finalment "confirmades pel conjunt de la ciutadania".

APOSTA PER LA "DIVERSITAT LINGÜÍSTICA"

Els socialistes critiquen que el procés independentista ha "trencat el pacte fundacional de la Catalunya democràtica" i es compromet a contribuir a la cohesió de la unitat civil de la societat catalana a partir de la renovació dels consensos que s'han trencat aquests darrers anys.

Un d'ells és la llengua, perquè acusa els nacionalismes d'haver instrumentalitzat aquesta qüestió amb un ús partidista i per això aposta per la "diversitat lingüística" a Catalunya.

Això passa per la defensa del català i el castellà "a través d'un model plurilingüe a l'escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística exigeix".

Segons ells, hi ha risc que la llengua materna es converteixi en un factor de divisió social, i plantegen la necessitat de fer tot el possible "per a una convivència efectiva i afectiva del català i el castellà, i fer desaparèixer la confrontació entre llengües que posa en risc la convivència i el patrimoni lingüístic comú".

TV3 I CATALUNYA RÀDIO

Un altre dels consensos que veu trencats és el dels mitjans de comunicació públics: "TV3 i Catalunya Ràdio s'han convertit, en una part de la seva programació, instruments d'agitació i propaganda al servei d'una determinada idea política de Catalunya".

El PSC aposta per recuperar la credibilitat d'aquests mitjans amb "valors democràtics d'un periodisme crític i responsable", fer un concurs internacional per contractar les noves direccions de TV3 i Catalunya Ràdio, i promoure una nova llei de comunicació de mitjans de comunicació audiovisual de Catalunya.

A més, el document situa com les prioritats del partit qüestions socials com el treball i l'habitatge; l'emergència climàtica i la transició ecològica, i la lluita per la igualtat efectiva entre homes i dones.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés